Carl von Linné-plaketten 2023 för bästa fackbok för barn eller ungdomar går till Lina Blixt och Bengt-Erik Engholm för boken Korpen – Fakta och myter.

Engholm har skrivit många uppskattade faktaböcker. Lättlästboken Fakirer tilldelades Bokjuryns pris för bästa faktabok. Blixt är en bildskapare som framför allt har arbetat med barn- och ungdomsböcker och tv-spel, ofta innehållande mörker, mystik och läskigheter.

Hur känns det att vara årets vinnare av Carl von Linné-plaketten?
– Jag spricker nästan av glädje och stolthet över det här fina priset som faktiskt är det enda rena faktabokspriset i landet. Bara att bli nominerad var en stor ära med tanke på hur många fantastiska faktaböcker som ges ut. Glädjen delar jag såklart med Lina, men även med förläggaren Johanna Ringertz och redaktören Kerstin Elias Costa (årets vinnare av Elsa Beskow-plaketten): utan hennes tuffa blick och fasta hand hade det inte blivit någon vinnarbok, säger Engholm.

– Det känns fantastiskt! Bara att få bli nominerad är ju en stor ära och att sedan ta hem priset är såklart galet underbart. Tack, säger Blixt.

Hur mycket research gjorde ni innan ni började arbeta med boken?
– Bengt-Erik hade jobbat länge på den här boken innan jag kom in i bilden. Förutom manus fick jag ta del av en stor samling bild- och filmmaterial som han själv skapat. Han har spenderat många timmar med att spana på korpar! Och det var ju toppen för mig, att det från början fanns så mycket referensmaterial att inspireras av till mina bilder. I början av arbetet var jag lite skrämd av tanken på en bok med ett så smalt ämne. En svart fågel i en bok på 120 sidor, med endast svartvita bilder. Men ganska snart insåg jag att det kunde bli en styrka istället, utmaningen i att hitta olika vinklar och stämningar i bilderna för att göra det varierat och intressant, svarar Blixt.

Det tog ungefär fem år från att idén tog form tills att boken var helt färdig, berättar Engholm, som bekräftar att efterforskningen bland annat innebar många timmar i skogen med kameran i högsta hugg.

Korpen florerar i bland annat många olika myter. Vad är så fascinerande med just korpen?
– Det är något väldigt mystiskt och mäktigt över korpen, med hela dess väsen och närvaro. Som att den kommer från en annan, mörkare plats och har sett saker. Innan jag började arbeta med boken hade jag faktiskt aldrig sett någon korp i verkliga livet. Men precis innan jag skulle börja tecknandet fick jag träffa min första. Jag var i fjällen och besökte ett vattenfall och plötsligt dök det upp en korp. Den seglade majestätiskt bland trädtopparna, slog sig ned på ett nedfallet träd i forsen och spanade på mig. Sedan dess har jag sett och hört korpar flera gånger. Det ”kraaa-ljudet” går inte att ta miste på och varje gång känner jag en ilning genom kroppen och tänker: ”Oden är med mig”, svarar Blixt.

– Det här skulle kunna bli ett oändligt långt svar, men jag punktar upp det: korpen är kaxig och ändå feg, smart och lekfull, kraftfull och har så många olika ljud, den är så svart och har en så genomträngande blick, en så stark karaktär och samtidigt är den så hemlig. Det går helt enkelt inte att låta bli att älska den. Det är inte konstigt att det växt fram så många myter och berättelser om den, säger Engholm.

Vad vi kan förvänta oss härnäst från duon hintar de om:

– Om ryktet stämmer kommer det att dyka upp en bok om en annan mytomspunnen varelse …, svarar Blixt.

– Det är klart att jag vill jobba vidare med en så fantastiskt duktig illustratör som Lina. Därför tror jag att det blir något annat som rör sig i det dolda, på gränsen mellan det gulliga och läskiga, svarar Engholm.

Juryns motivering:

“Bengt-Erik Engholm och Lina Blixt belönas med Carl von Linné-plaketten för Korpen – Fakta och myter. De många nyanserna av korpen presenteras i ett utomordentligt samspel med vackra illustrationer i gråskala. Boken bjuder på såväl myter som fakta om korpens nutid och historia. Texten är flytande och bitvis humoristisk. Överskådliga rubriker och korta stycken gör det nischade ämnet lättillgängligt. Genom att inte göra sig allmän tilltalar boken en målgrupp som dras till det gotiska och mystiska – en målgrupp som sällan prioriteras vid faktaböcker. De suggestiva bilderna passar oerhört väl till det gotiska temat. Korpen med dess häftiga och djärva illustrationer är en faktabok som tar upp många aspekter av en enda, om än mångfacetterad, fågel.”

Fotograf av bild på Lina Blixt: Madeleine Engberg. Fotograf av bild på Bengt-Erik Engholm: Ida Halling.