Carl von Linné-plaketten 2021 för bästa fackbok för barn eller ungdomar går till Rasmus Åkerblom och Erik Svetoft för boken Underverkligheten.

Juryns motivering:
Rasmus Åkerblom bjuder redan i titeln in oss i en förunderlig värld där naturvetenskapen görs synlig i vår vardag. Det börjar med en tvål, som leder läsaren mot den oändliga rymden. Med humor och ett personligt tilltal låter Åkerblom oss även upptäcka våra egna inre universum. Texten samspelar väl med Erik Svetofts illustrationer och tillsammans lockar den läsaren in i vetenskapen. Boken famnar det stora och oförklarliga, och låter det förenas med det lilla och enkla på ett poetiskt vis.  Dess omfattande innehåll till trots är boken i ett hanterbart format som lämpar sig väl till att såväl läsa själv eller att få lyssna till. Författaren och illustratören tilldelas utmärkelsen för sitt verk som väcker läsarens nyfikenhet för naturvetenskap.

Rasmus: Det känns fantastiskt, hedrande och roligt. Och jag är så glad att den här boken får den här uppmärksamheten.

Erik: Det känns både bra och kul!

Juryn skriver i sin motivering ”Författaren och illustratören tilldelas utmärkelsen för sitt verk som väcker läsarens nyfikenhet för naturvetenskap”. Hur stort är ditt eget intresse för naturvetenskap?

Rasmus: Jag älskar naturvetenskapen för att det är nyckeln till att se världen så fantastisk som den är. Det är ju via naturvetenskapen som man kan upptäcka universum och människan. Den sanna berättelsen om hur världen funkar är vildare och mer fantastisk än någon människa kunnat hitta på.

Erik: När jag fick förfrågan från förlaget om att illustrera det här tyckte jag det lät intressant. Jag gick naturvetenskapliga linjen på gymnasiet innan jag kom in på att bli serietecknare och gillar biologi.

Varför en bok om naturvetenskap?

Rasmus: Jag vill att fler ska upptäcka naturvetenskapen och få den här andliga upplevelsen av universum och människans storslagenhet. Om man lär sig se Underverkligheten, så hoppas jag att man lär sig se hur häftigt allting är. Sedan har jag jobbat som vetenskapsjournalist i 20 år och då föll det sig naturligt att skriva om det här. Själva idéen till boken kom till när äldsta dotter frågade mig hur lufttryck fungerar. När jag berättat för henne ville hon att jag skulle skriva ner det så att hon kunde berätta det för lillasyster. Efter det kom det fler och fler frågor.

Hur tänkte du kring illustrationerna?

Erik: Jag gillar att dekorera och göra små dekorativa bilder så omslaget var roligt att göra. Det svåraste att få till var att få bilder att matcha de djupa frågorna som till exempel svarta hål och skalor.

Hur mycket research har ni gjort inför boken?

Rasmus: Massor. Jag utgick från saker jag hade koll på men till exempel inför kapitlet om svarta hål läste jag flera hundra sidor för att få till de fyra sidorna i boken.

Erik: Jag fick både texten och förslag på bilder i förhand så jag utgick ifrån förslagen, sedan var det fram och tillbaka med olika ändringar till att vi fick till bilderna. Det blir alltid annorlunda när man väl ser det i tryck och det är alltid lika kul att se vad som händer. Jag är nöjd med bilderna, det är färgstarkt och roligt.

Vad kan vi vänta oss härnäst?

Rasmus:Vet jag inte om jag kan säga det, men det är en ny bok om vetenskap för barn som kommer till sommaren. Vi skulle kanske kunna kalla det en prequel till Underverkligheten.

Erik: Det blir några fler barnböcker men sen kommer jag ta en liten paus. Jag har jobbat med stora grejer som blev klara det här året så jag ska vila lite. Sedan kommer några av mina serieböcker att översättas till bland annat engelska, italienska och koreanska så jag väntar på dem. Det ska bli kul att se hur det översätts.