Catharina Sanjay Ohlsson är ny ordförande för plakettpriserna. Hon arbetar som skolbibliotekarie i Halmstad.

Catharina Sanjay Ohlsson bor i Halmstad och utöver att läsa en herrans massa på fritiden skriver hon poesi, driver ett företag och dansar magdans i La Shakers.

Hur känns det att vara ny ordförande för plakettpriserna?
– Med risk för att låta klyschig, men det känns verkligen oerhört hedersamt! När jag väldigt oväntat började jobba som skolbibliotekarie för åtta år sedan trodde jag inte jag skulle sitta som ordförande i Svensk biblioteksförenings plakettjury i framtiden.

Vad kommer du att tillföra?
– Jag tycker det är lite synd när samma titel får uppmärksamhet i olika utmärkelser, när det finns så många bra böcker och kreatörer. I den mån det går vill jag gärna vara med och bidra till att fler kreatörer (och förlag) får lyftas. Sen är jag i ärlighetens namn ganska trött på att ”depp och misär” tenderar att vara vinnarmaterial i många utmärkelser kopplade till litteratur och kultur. Såklart inte alltid, men ofta. Som om sprudlande glädje vore något ytligt. Därför vill jag gärna vara med och lyfta fram kvalitativa böcker med mycket glädje och pepp!

Vad är viktigast för dig när du ska utse en vinnare?
– Barnperspektivet, definitivt. Det är så lätt att bara se till vad vi vuxna tycker är viktigt och bra, men rent krasst är det ju sak samma – om inte barnen själva fastnar för en bok kan vi sitta på våra höga hästar och tycka till bäst vi vill. Det är ju målgruppens läsupplevelse som bör vara i fokus. Sen är det oerhört givande och ögonöppnande med diskussionerna vi i juryn har kring böckerna. Så många gånger jag har fått nya perspektiv på böcker jag hade stenhårda åsikter om innan! Där hoppas jag verkligen att jag kommer kunna vara en lika lyhörd ordförande som Johanna Andersson var. Hon var suverän.

Vilken är din favoritbok?
– Nu blir det här väldigt motsägelsefullt, med tanke på att jag precis sagt att jag är trött på depp och misär, men Annabel Pitchers ”Min syster är i tusen bitar” har satt djupa spår i min själ. Jag grät och hulkade så min man blev orolig och kom springande! Samt den helt annorlunda ”Hjärtlös” av Marissa Meyer, som berättar drottningens historia innan Alice kom till Underlandet. Alldeles magiskt knasig och med människoöden som engagerar!

Foto: Jari Välitalo