8–14 oktober är det dags för årets eMedborgarvecka, i arrangemang av Digidelnätverket. Nu kan du anmäla aktiviteter som sker på ditt bibliotek.

Jenny Poncin på Svensk biblioteksförening sitter med i Digidelnätverkets samordningsledning, och uppmanar till deltagande:
– eMedborgarveckan är ett perfekt tillfälle att visa upp den verksamhet för digital delaktighet som bedrivs på biblioteken. Förra året nådde över 270 aktörer nästan 10 000 deltagare under veckan; i år ska vi bli ännu fler!

Syftet med eMedborgarveckan är att:

  • öka den digitala delaktigheten
  • öka användningen av och kunskapen om e-tjänster, med särskilt fokus på de offentliga
  • skapa ett tillfälle för dialog mellan e-tjänsteutvecklare och de som möter användarna

En allt viktigare fråga är också att öva ett kritiskt förhållningssätt med mer kunskap om källkritik och hur man söker, hanterar och bedömer trovärdigheten i information och nyheter på nätet.

Anmäl era arrangemang

Föreläsningar, öppet hus, datorverkstad och ”hands on”-introduktioner – det finns många sätt att delta och bidra. På Digidelnätverkets sida om eMedborgarveckan kan du anmäla arrangemang. Där finns också information om hittills anmälda evenemang och aktörer, kampanjmaterial i flera olika format att ladda ner och använda fritt, och inspiration till aktiviteter och samarbeten från tidigare kampanjveckor:
eMedborgarveckan på Digidelnätverkets webbplats (öppnas i nytt fönster)

eMedborgare = person som kan använda e-tjänster, internet och digitala forum och vägar för att hantera sin vardag, söka och använda information och göra sin röst hörd.