Nu kan du nominera till ”Public Library of the Year Award”. Ett svenskt bibliotek har varit nominerat genom åren nämligen Kista bibliotek och 2015 vann de! Nu hoppas vi på ännu en svensk vinst så nominera ditt bibliotek redan idag.

När Kista bibliotek vann var Elisabeth Aquilonius enhetschef för biblioteken i Järvaområdet i Stockholm, idag är hon biträdande stadsbibliotekarie i Stockholm stad.

– Det var förstås väldigt ärofyllt och roligt att få ett bevis på det viktiga arbete som alla medarbetare i enheten hade gjort och det genererade mycket positiv uppmärksamhet, som jag tycker alla verkligen förtjänade. Man ska veta att det är mycket slit bakom att öppna ett nytt bibliotek. Jag minns tillbaka på de åren med stolthet och glädje, säger Aquilonius.

Hur gick det till när ni vann?
– 2014 var vi ett nyöppnat bibliotek mitt i Kista galleri i Stockholm och passade väl in i kriterierna för att söka. Vi var också ganska ensamma i Norden just då om att ha byggt nytt i stor skala. Det var, som jag minns det, en väldigt gedigen och omfattande process där man fick motivera och skicka in underlag som visade att vi arbetade med lokal förankring i vår verksamhet, att vi låg i framkant gällande teknik och digitala tjänster och att vi hade en förmåga att attrahera många besökare – speciellt barn och unga.

Nu har ju nomineringstiden startat och Kista bibliotek är det enda svenska biblioteket som har blivit nominerade och vunnit. Vad tänker du kring det?
– Det är svårt att sia om och jag vet inte om jag är rätt person att svara. Men jag kan konstatera att de senaste åren har priset gått till stora bibliotek, Kista är relativt litet (2400 kvm) i jämförelse. Det är också byggnader med en spektakulär arkitektur som vunnit. Kanske kan det spela in?

Vad vill du säga till de svenska bibliotek som funderar på att nominera sig? Har du några tips och råd?
– Jag tycker helt klart att alla som går i nomineringstankar ska söka. Det är ett bra tillfälle att reflektera över vilken god kraft biblioteket är i lokalsamhället och ni får en chans att lyfta fram allt bra som görs inom den egna verksamheten. Våga skryt om hur bra just ni är och vässa argumenten. Även om ni inte vinner så leder det förhoppningsvis till stärkt självförtroende.

Priset delas ut av International Federation of Library Associations and Institutions, IFLA, och folkbibliotek över hela världen är välkomna att nominera. Priset delas ut till det bibliotek som bäst lyckats kombinera öppen och funktionell arkitektur med kreativa IT-lösningar och som har innefattat både digital utveckling och lokal kultur. För att vara berättigad till priset måste biblioteket antingen vara nybyggt eller beläget i byggnader som tidigare använts för icke-biblioteksändamål.

Här kan du läsa mer och nominera ditt bibliotek, länken öppnas i nytt fönster!