Nu är det dags att nominera årets vinnare av Greta Renborgs pris.

Svensk biblioteksförening delar sedan 1987 årligen ut Greta Renborgs pris, vilket belönar ett enskilt bibliotek eller biblioteksanställd, som lyckats med god marknadsföring och arbetar i ”Greta Renborgs anda”.

Nu behöver vi din nominering till 2023 års pristagare av Greta Renborgs pris.

Skicka in din nominering senast 10 maj till info@svbib.se. Skriv motivering till nominering samt ditt namn, e-postadress och telefonnummer så att vi kan kontakta dig om vi har frågor om din nominering. Skriv ”nominering Greta Renborg” i ämnesraden när du mejlar oss med nomineringen.

Vem var Greta Renborg?

Greta Renborg, 1921–2005, är en av svenskt biblioteksväsens mest dynamiska, radikala och idérika profiler. Hennes kultur- och bibliotekskarriär är omfattande sedan bibliotekarieexamen 1953. Tidigt förstod hon att det inte var nog för bibliotek att bara finns till. Att gång på gång erövra biblioteket och finna nya läsare var i Greta Renborgs anda. Om det behövdes lotsade hon biblioteket till människorna. Ingen metod var för okonventionell. Bibliotek måste nå ut, var hennes budskap och det uppsökande biblioteket var för henne en realitet. Det var självklart för Greta Renborg att biblioteken hörde hemma i samhället, ute bland människorna.

Här kan du läsa hela vår text om Greta Renborg (nytt fönster)

Foto: Elisabeth Skog och Jeanette Malm, 2022 års vinnare av Greta Renborgs pris. Fotograf: Lena Mangematin.