Svensk biblioteksförening har fått ett nytt expertnätverk som fokuserar på biblioteksstuderande och nyutexaminerade. Den 26 april har de sin första nätverksträff.

Såhär beskriver initiativtagarna det nya expertnätverket:
”Nätverket syftar till att skapa ett forum där studerade och nya bibliotekarier kan mötas för att utbyta erfarenheter och hjälpa och stötta varandra i början av arbetslivet. Det kan handla om exempelvis jobbsökande, anställningsvillkor, karriärutveckling och kompetensutveckling.”

En av initiativtagarna är Karin Lundin som idag jobbar på Malmös universitetsbibliotek. Hon ville starta ett forum där biblioteksstuderande och nya bibliotekarier kunde träffas och utbyta erfarenheter.

– Jag var på ett IFLA-webbinarium på temat hur nya bibliotekarier kan få större inflytande på sina arbetsplatser. En av talarna nämnde att det finns en bra förening för nyutexaminerade bibliotekarier i Tyskland, och jag tänkte: ”Det borde vi också ha!”. Jag skrev ett inlägg på Facebook om idén och fick massor av respons, så uppenbarligen fanns det fler än jag som hade tänkt samma sak, säger hon.

Hon menar att det kan vara tufft att kliva ut på arbetsmarknaden, därför hoppas hon på att de studerande och nya bibliotekarierna i nätverket kan hjälpa och stötta varandra på olika sätt i arbetslivet.

– Jag vill att nätverket ska vara ett forum för erfarenhetsutbyte, kompetens- och karriärsutveckling för studenter och nya bibliotekarier i deras jobbsökande och på deras nya arbetsplatser. Jag vill att medlemmarna ska få redskap att kunna konkurrera trots brist på erfarenhet. Utan att på något sätt förringa vikten av erfarenhet så skulle jag önska att chefer och rekryterare vågade satsa mer på nyutexaminerade bibliotekarier. Vi har så mycket att ge trots att, ja faktiskt just för att vi är nya inom yrket, säger Karin Lundin.

Under träffen kommer deltagarna att bland annat få lyssna på föreläsningar med Maria Klingemo, karriärcoach på fackförbundet DIK och Daniel Forsman, chef på Stockholms stadsbibliotek.

Här kan du läsa hela programmet som pdf, öppnas i nytt fönster!  

Anmälningsinformation

  • Sista anmälningsdag är 19 april
  • Deltagare måste vara enskilda medlemmar i Svensk biblioteksförening – Bli medlem här!

Till anmälan