Nu anordnar Västerbottens regionala bokstartsprojekt ”Småprat” en bokmässa för alla med intresse för små barns språkutveckling – och pekböcker.

Mellan den 20–21 oktober i år arrangeras den två dagar långa Pekbokmässan som äger rum på Sara Kulturhus i Skellefteå. Under mässan kan besökare bland annat delta i en workshop om berättande och barnrätt, lyssna på föreläsning om små barns språk eller lyssna på sagostunder. Vi har pratat om projektet med Frida Värnlund, projektledare för Småprat, regionbibliotek Västerbotten, institutionell medlem i Svensk biblioteksförening.

Varför har ni valt att arrangera en Pekbokmässa?
– En bokmässa för de allra minsta barnen känns självklar! Vi vill skapa en mötesplats för alla med intresse av de små barnens språk. Vi har delat upp mässan på två dagar. Fredag är för professionella som jobbar med små barns språk och lördag för vuxna runt barnen också såklart, småbarn! säger Värnlund.

Hur känns det nu när det snart är dags för första uppsättningen av mässan?
– Det känns jätteroligt att arrangera en helg för våra målgrupper: professionella som jobbar med små barns språk och även för småbarnen! Något som började som en tanke och som nu vuxit fram till världens första Pekbokmässa, svarar Värnlund.

Varför är det viktigt att stärka språket redan från tidig ålder?
– Under barnets första år läggs basen för språkutvecklingen. Det tar tid att lära sig språka som barn och som vuxen har man en viktig roll i det tidiga samspelet. Boken är ett perfekt verktyg för detta, berättar Värnlund.

Vad hoppas ni att besökarna tar med sig från Pekbokmässan?
– Vi hoppas att besökarna tar med sig inspiration och nya kunskaper om små barns språk. För lördagens besökare finns också ett mässbord för bebisar, säger Värnlund.

Läs mer om Pekbokmässan här, länk öppnas i ny flik.