I somras invigdes Flemingsbergs nya bibliotek i Fleminghallen – ett bibliotek med böcker på över 60 språk. Vi har pratat om det nya biblioteket med Maya Maldonado, bibliotekarie på Flemingsbergs bibliotek och medlem i Svensk biblioteksförening.

Hur har den första tiden varit sedan invigningen?
– Den första tiden har varit intensiv. Vi arbetade hårt med att få allt klart inför invigningen, sedan hade vi sommarstängt under juli månad och öppnade upp igen i augusti. Nu arbetar vi för att få alla rutiner på plats och för att få nya och gamla besökare att hitta till oss. Vi bjuder in nya och gamla samarbetspartners och aktörer som finns i området. Så det är mycket olika sorters program som pågår i huset, säger Maldonado.

Flemingsbergs bibliotek i Fleminghallen 2023. Foto: Anna Z Ek.

Vilka reaktioner har ni fått från besökare?
– Vi får väldigt fina reaktioner på det nya biblioteket från våra besökare. Kontrasten är stor från de lokaler som vi hade sedan 2019, som var små och tillfälliga. Vi blev tvungna att ha tillfälliga lokaler mellan 2019 och juni 2023 på grund av en konflikt med fastighetsägaren. Nu befinner vi oss i Fleminghallen, i ett hus som tidigare bara har använts som sporthall. Det är stort, fint och luftigt och vi disponerar över ytor på tre plan. Vi har ett stort programrum och fyra grupprum. I entrén på bottenvåningen finns kafé och självservice-område. Många blir väldigt glada över allt detta. De har väntat länge på att få ett riktigt bibliotek igen. Vissa är ledsna över att biblioteket har flyttat ifrån bostadsområdet Grantorp. Det är lite längre avstånd till oss för många av våra gamla besökare. Samtidigt har vi kommit närmare andra, svarar Maldonado.

Flemingsbergs bibliotek. Foto: Anna Z Ek.

Ni verkar på en plats där flerspråkighet är norm och har böcker på över 60 språk tillgängliga. Hur tänker ni kring det?
– Vi strävar efter att alla barn som kommer hit ska kunna hitta en bok på sitt modersmål och därför har vi barnböcker på väldigt många språk. Ibland bara några enstaka böcker, men vi tänker att det är en väldigt viktig och stark sak att få se sitt eget språk i bokform. Många nya besökare blir väldigt glada över det och tar det också snabbt till sig. Vi får ofta frågor om fler böcker och nya språk, säger hon.

Vad har ni för planer för biblioteket framöver?

Flemingsbergs bibliotek 2023. Foto: Anna Z Ek.

– Nu är planerna på att återetablera biblioteket som en viktig plats i Flemingsberg och få människor att hitta hit. Vi gör det genom visningar och samarbeten, klassbesök och programverksamhet för alla åldrar. Vi har språkkaféer och författarbesök. Nu närmast, den 6 december, kommer Nicolas Lunabba hit för ett samtal med författaren och läsambassadören Nioosha Shams. Det ska bli väldigt kul, berättar Maldonado.