Under årsmötet 2022 valdes Gunilla Berglund, pensionerad bibliotekarie, in som ledamot i valberedningen.

– Det känns fantastiskt! Att få återvända till en förening som ligger mig så varmt om hjärtat är verkligen roligt och inspirerande. Jag jobbade aktivt i föreningen för ett antal år sedan, säger Berglund.

Gunnilla Berglund är bibliotekarie med lång erfarenhet av bland annat uppsökande verksamhet. Hon har jobbat på Stockholms stadsbibliotek och Stockholms kulturförvaltning. Numera är Berglund pensionär. Hon är född och uppvuxen i Lund där hon läste på universitetet och också arbetade på Stadsbiblioteket.

Varför vill du sitta i valberedningen för Svensk biblioteksförening?
– Att få arbeta med att hitta rätt personer som kan och förstår biblioteksfrågor är viktigt. Det är verkligen en utmaning att ta fram förslag på kandidater som kan göra skillnad.

Berätta om ditt engagemang!
– Biblioteken är en av våra viktigaste samhällsinstitutioner. Alla är välkomna. Det är en fristad för många unga som inte har möjlighet att plugga hemma. Det är en plats för barn att hitta till alla fantastiska barnboksförfattare. Det är så viktigt att våra politiker förstår vikten av det välkomnande öppna rummet med så mycket kunskaps- och lustläsning. Som bibliotekarie kan jag inte låta bli att engagera mig i de viktiga biblioteksfrågorna.

Är det något annat du vill att medlemmarna ska känna till om dig?
– Jag har under många år arbetat med Stockholms litterära skyltar, som är ett viktigt inslag i stadsmiljön för att inspirera till läsning. Nu är det personal på Tranströmerbiblioteket som tar över vilket känns så bra. Skyltarna kommer att finnas kvar och utökas. De finns över hela Stockholm och är en ständig källa till litteraturprogram och samtal. Jag har under 29 år varit med och arrangerat ”Världens längsta bokbord”, som numera  går under namnet ”Bokbordet Stockholm”. I år firar vi 30 år. Nytt för i år är en ungdomsdel och som tidigare år har vi även en barndel. Allt för att inspirera till spännande samtal, läsning och lyssna på författare som framträder. Jag sitter med i juryn för ”Stockholm läser”.