Tommy Bildström, bibliotekschef i Nordmalings kommun, är ny ledamot i juryn för Greta Renborgs pris. Priset delas ut av Svensk biblioteksförening och belönar ett enskilt bibliotek eller biblioteksanställd som lyckats med god marknadsföring och arbetar i ”Greta Renborgs anda”.

– Jag tror att alla som får sitta med i en jury känner sig ganska hedrade och speciella, men om jag ska vara ärlig så känner jag lite press. Det är ett viktigt pris och jag vill göra det rättvisa.

Vad är viktigast för dig när du ska utse en vinnare?
– Det var viktigt för Greta att biblioteket var förankrat i samhället och ute bland människorna. Hon var på sin tid också väldigt okonventionell. När jag ser vad som händer i omvärlden och tänker på vårt uppdrag så blir priset ännu viktigare. Vi behöver fler personer som Greta inom biblioteksvärlden. Därför kommer jag att försöka titta efter lite okonventionella metoder som verkligen når ut och riktar sig till människor.

Vad kommer du att tillföra?
– Jag tycker alltid att andra är både klokare och mer strukturerade än vad jag själv är, men jag har en väldig stark känsla för biblioteken och vårt funktion. Jag hoppas att min blick är lite annorlunda och att jag kanske snappar upp saker som andra förbiser.

Vad betyder Greta Renborg för dig?
– Jag identifierar mig väldigt mycket med Greta, jag tror också att hon drevs av en stark kärlek till bibliotek och inte brydde sig så mycket om vad andra tyckte. Hon beskrivs ofta som livfull och intensiv och särskilt det sista kan jag på gott och ont lida lite av själv. Så min personliga koppling till Greta känns väldigt stark. Jag inbillar mig att vi skulle bli ganska goda vänner om jag hade fått träffa henne.

Vilken är din favoritbok?
– Den här veckan? Jag är rätt promiskuös när det gäller litteratur. Nu är jag lite lätt deprimerad över att jag läst färdigt Magnus Västerbros bok ”Tyrannens tid: om Sverige under Karl XII”. Den var nominerad till årets fackbok (Augustpriset) och jag tycker att den borde ha vunnit.