Med ”The A.V. Club” får barn i årskurs fem prova på såväl ”virtual reality” som inspelning av film med 360-kamera via biblioteken i Robertsfors, Bygdeå och Ånäset i Västerbotten. Det visar sig vara ett populärt koncept där barnens teknik- och spelkultur tas tillvara på.

Vi har pratat om teknikklubben med Desirée Hansson, projektledare för ”The A.V. Club” och bibliotekarie på Robertsfors bibliotek, institutionell medlem i Svensk biblioteksförening.

Vad är ”The A.V. Club”?
– ”The A.V. Club” är en fritidsaktivitet för barn i årskurs fem. Vi ses under fem tillfällen per omgång där de får programmera robotar, programleda en podcast, spela in film med 360-kamera och sedan titta på filmerna i Virtual Reality, VR. Och spela spel i VR, så klart. Under träffarna blir det ganska naturligt att också prata om vad artificiell intelligens (AI) är, hur den digitala världen utvecklas och vikten av källkritik, säger Hansson.

Foto: David Ganter.

Hur föddes idén till ”The A.V. Club”?
– Idén föddes sommaren 2022 då jag och min chef Åsa Lundström pratade om hur vi skulle arbeta med podcast-mikrofonerna och VR-glasögonen som vi tidigare köpt in till biblioteket. Den sommaren hade vi också lånat en 360-kamera från Regionbibliotek Västerbotten. Vi hade två sommarjobbare som just gått ut nian som fick filma platser och sträckor längs skogsälven Rickleån, med slutmålet att låna ut våra VR till ålderdomshemmen i kommunen så att de äldre fick ta del av filmerna. Det var roligt och uppskattat, så en 360-kamera ville vi också köpa in. Även idén om att köpa en egen robot (Wonder Workshop Dash) kom efter att ha lånat och provat från Regionbibliotek Västerbotten, berättar Hansson.

Åsa Lundström hade då som förslag att starta en teknikklubb för barn i mellanstadiet – där och då föddes ”The A.V. Club”, eller ”The Audio Visual Club”.

– Namnet är taget från serier och filmer jag själv vuxit upp med, där skolans ”The A.V. Club” bestod av teknikintresserade skolelever. Sommaren 2022 såg vi också om alla säsonger av serien Stranger Things hemma hos mig, där barnen det handlar om är med i skolans A.V. Club. Det kändes som ett fint namn även på vår teknikklubb, säger Hansson.

Vilket är syftet med projektet?
– Jag tänker att det här kan vara ett sätt att hitta gemensamma intressen med skolkompisar, att lära sig nya saker och få ta del av den teknik som finns. Det är till exempel jätteroligt att spela VR och att spela in filmer med en 360-kamera, men det är också dyrt och därmed inte tillgängligt i alla barnfamiljers hushåll. Då känns det fint att biblioteket kan vara en plats där tillgång finns. Jag tycker också att det är viktigt att vi tar in, respekterar och representerar barnens kultur på biblioteket, och det är i mångt och mycket en teknik- och spelkultur de lever i, säger Hansson.

Varför riktar sig klubben till just barn i årskurs fem?
– Till en början skickade jag ut information till hela mellanstadiet, men det var alltid barn i årskurs fem som anmälde sig. Så det här fick bli femmornas grej, säger hon.

Vilka har reaktionerna varit på klubben?
– De barn som deltagit har tyckt att det är jätteroligt, många frågar om fler träffar, svarar Hansson.

Hur ser planerna ut för klubben framöver?
– Jag tänker att klubben ska leva vidare och utvecklas. I nuläget vill jag göra mer av en djupdykning i VR och hitta fler sätt som vi kan arbeta och leka med det i grupp. Men också ta in annan ny teknik längs vägen – omvärldsbevaka för att se vad som händer i den digitala världen för att på så vis få in det i biblioteksrummet, och ha en dialog med barnen om vad de tycker ska finnas hos oss, berättar Hansson.