Annette Widenberg Helgesson och Josefine Tysklind, samordnande skolbibliotekarier i Bollnäs kommun och medlemmar i Svensk biblioteksförening, har under läsåret 2022/2023 drivit ett stort skrivprojekt – som resulterat i hela 20 publicerade böcker.
Projektet har varit en del av ”Skapande skola” där elever i årskurs 5 och 6 har träffat författare, haft skrivarworkshops och slutligen även blivit publicerade. Projektet engagerade 8 skolor, 20 böcker och 400 elever. Temat på berättelserna var ”skräck” och historierna blev så småningom även inspelade i podcast-format.
Hur kom ni på idén till projektet?
– Vi hade bara jobbat som skolbibliotekarier i två år när vi började klura på hur vi skulle kunna arbeta mer läsfrämjande och språkutvecklande tillsammans med lärarna för att höja elevernas intresse för berättelser och kulturskapande. Tidigare arbetade vi som barnbibliotekarier på folkbibliotek. Vi hade en massa idéer på hur vi skulle kunna använda oss av estetiska lärprocesser, som till exempel kreativt skrivande, och öka läsmotivationen genom eget skapande, säger Widenberg Helgesson och Tysklind.
Varför fokuserade ni just på barn i årskurs 5 och 6?
– När vi var runt på skolorna uppfattade vi ett stort intresse för kortare spökberättelser bland eleverna i de här årskurserna. Vi hade bland annat boksamtal utifrån Per Bergs korta skräckis ”Farligt spel IRL” och många elever uttryckte att de ville träffa honom. Eftersom han är en Gävleborgsförfattare tyckte vi att det var extra roligt att bjuda hit honom. Vi tänkte att det är bra att boosta de här eleverna med läsmotivation innan de börjar högstadiet då läsintresset ofta går ner, svarar Widenberg Helgesson och Tysklind.
Hur har responsen på projektet varit bland eleverna?
– De allra flesta har tyckt att det har varit jättespännande att träffa en författare och att få skrivtips. “Kan du komma i morgon också?” hörde vi flera elever som fråga honom. Eleverna var också stolta över sitt arbete. “Det blev riktiga böcker!” och “Menar du att alla i hela Bollnäs kan läsa vad jag har skrivit?” var några av kommentarerna från eleverna, säger Widenberg Helgesson och Tysklind.
Vad tar ni med er för lärdomar från att ha arbetat med projektet?
– Ett sådant här stort projekt blir allra bäst om lärare och skolbibliotekarier lägger tid på att planera tillsammans så att det integreras i den ordinarie undervisningen och inte bara blir någon “random happening”. En annan framgångsfaktor var att vi satsade på att förbereda eleverna så mycket som möjligt innan skrivarworkshopen.
Bibliotekarieduon berättar att de även spelade in en film där de presenterade författaren och berättade vad som skulle hända när hen kom och tipsade om böckerna hen skrivit.
– Eftersom skolbibliotekens budget ofta är liten är det bra att som kommun kunna använda sig av Skapande skola-medel för att utvidga språkutvecklande och kreativa metoder för alla elever. Det blir lite extra roliga inslag i undervisningen när eleverna får träffa professionella kulturutövare. Vi tror att flera av våra kollegor inom skolan nu har förstått och fått större kännedom om hur skolbibliotekarier kan bidra till elevernas måluppfyllelse och läsmotivation, säger Widenberg Helgesson och Tysklind.
Läs mer om projektet på bloggen ”Bollnäs skolbibblor”, länk öppnas i ny flik. Spana även in deras Instagram-konto här.