Expertnätverket för digitala bibliotekstjänster har fått en ny styrgrupp. En av de nya medlemmarna i styrgruppen är Emilia Nilsson, som till vardags arbetar på Uddevalla stadsbibliotek.

Hur känns det att gå med i styrgruppen?
– Det känns bra och spännande att få se vad det kan leda till samt vad vi kan åstadkomma. Det är ju lite av en nystart för styrgruppen och det ska bli kul att se vad vi som grupp kommer kunna göra med och för nätverket.

Varför gick du med i expertnätverket?
– Jag är väldigt engagerad som person. Gillar att vara med, tycka till, lära mig mer. Min kollega, som tidigare varit med i styrgruppen för nätverket, skickade förslag till mig att gå med i nätverket. Mina arbetsuppgifter är huvudsakligen digitala bibliotekstjänster och digital delaktighet, så det kändes självklart att vara med i det här nätverket.

Vilka frågor hoppas du att nätverket fokuserar extra mycket på framöver?
– Det finns många viktiga frågor på området. En viktig del är frågan om valbara alternativ. Bland annat har vi det här med bibliotekssystem eller webbsystem. Vilka alternativ finns egentligen där? Hur väl fungerar dem? Vad har vi för möjligheter att skapa något riktigt bra som fungerar väl för bibliotek såväl som för besökare? Vilka vägar kan och vågar vi gå?

Vad vill du bidra med som medlem i styrgruppen?
– Jag har inte så många år i biblioteksyrket bakom mig – däremot många år som aktiv biblioteksanvändare. Nu arbetar vi vanligen utifrån ett användarperspektiv, där vi testar och undersöker våra tjänster utifrån hur de fungerar för en vanlig låntagare. Men jag har insett att det finns mycket som är avsevärt enklare när man har tillgång till systemen och tjänsterna inifrån än som besökare, och jag tror att det kan vara ett perspektiv som är nyttigt att ha med sig. Så det, och mitt allmänna sug efter att få vara med och tycka, tänka och bidra!