Nu finns ett nytt expertnätverk inom Svensk biblioteksförening, med fokus på mobil biblioteksverksamhet.

Såhär beskriver initiativtagaren det nya expertnätverket:
”Nätverket är till för alla som arbetar med mobil biblioteksverksamhet, alltifrån dragkärror och pop up-pirror till ellastcyklar, elbilar och bokbussar, för att nå nya biblioteksbesökare på oväntade platser, och även locka kollegor att utforska omgivningarna utanför det egna biblioteket tillsammans med oss.” Du kan läsa hela beskrivningen på föreningens webbplats www.biblioteksforeningen.se.

Det är Britt-Marie Ingdén-Ringselle som ligger bakom nätverket. Hon arbetar till vardags på Stockholms stadsbibliotek. Biblioteket har sedan 2016 ett treårigt projekt med ett rörligt bibliotek som bedriver pop up-verksamhet över hela Stockholm, främst inom så kallade utsatta områden, men även på badstränder, i gallerior och nu senast på Naturhistoriska riksmuseet.

– 2018 sökte vi och fick, liksom många andra bibliotek i Sverige, pengar av Kulturrådet genom regeringens satsning på stärkta bibliotek. Därför är det verkligen läge att starta ett nätverk, säger Britt-Marie.

Britt-Marie menar att det viktigaste med nätverket är inspiration, erfarenhetsutbyte och att träffa kollegor som arbetar med mobil biblioteksverksamhet.

– Vi vill inspirera och lära av varandra för att utveckla den mobila biblioteksverksamheten som har drygt 70-åriga anor, genom bokbussverksamheten i Sverige som startade 1948, säger hon.

Idén med att starta ett nätverk som fokuserar på mobila biblioteksverksamhet var en självklarhet då Britt-Marie själv är medlem i tre andra expertnätverk i föreningen.

– Jag är medlem i Svensk biblioteksförening sedan länge och även medlem i expertnätverken för IFLA, tecknade serier och verksamhetsutvecklande metoder. Därför kändes det naturligt att kontakta Karin Linder och Jenny Nilsson för att pejla möjligheten att starta ett nätverk för just mobil biblioteksverksamhet, trots att det redan finns 19 andra nätverk, säger hon.

Vad hoppas du på att få ut av nätverket?
– Jag hoppas få tips om sånt vi inte har tänkt på, till exempel ställen och event som är självklara att ”poppa up” på med vårt rörliga bibliotek. Och även tipsa kollegor om ställen som funkar bra för oss, men också varna för ställen där det inte har funkat. Vi vill också bli inspirerade att testa nya metoder för att nå ut till våra målgrupper och framförallt locka kollegor att utforska omgivningarna utanför det egna biblioteket tillsammans med oss, säger Britt-Marie.

Vill du vara med i styrgruppen för Svensk biblioteksförenings nya Expertnätverk för mobila biblioteksverksamhet?
Hör av dig till britt.marie.ingden@stockholm.se