Anders Mildner modererar föreningens första digitala konferens ”Hållbara samhällen och bibliotek – Live från Malmö” den 27 maj. Här berättar han om förberedelser inför digitala möten, och delar med sig av sina tankar kring coronakrisen och dess effekter på samhället.

Du skulle ha modererat Biblioteksdagarna, och nu ska du istället styra en digital konferens. Vilken är den största utmaningen när publiken inte finns i rummet?
– Jag skulle säga att utmaningarna alltid handlar om innehåll, oavsett om det är en fysisk eller digital konferens. Under ett digitalt möte skärps dock kraven på innehåll ännu mer. Det beror bland annat på att vi relaterar till tid på ett lite annat sätt när vi tittar på en skärm. Tänk till exempel på hur kort tid du själv ger ett klipp du ser på nätet innan du klickar vidare. Jag tycker inte att det här är ett problem, på ett sätt är det bra att kraven på innehållsarbetet skärps – det leder ju till att mötesarrangörer tar publikens tid på större allvar. Och vad gäller just specifikt omvandlingen av Biblioteksdagarna till en digital konferens, känner jag mig inte alls orolig. Arrangörerna (föreningens kansli, reds. anm.) har arbetat väldigt bra med just innehållsbiten redan från start och jag tycker att det är superroligt att få vara med i en så kreativ process som detta, där ämnen tas på allvar och nya möjligheter utnyttjas på ett smart sätt.

Som verksam i mötesbranschen måste din vardag ha förändrats ordentligt sedan digitala möten tog över. Vad har du lärt dig?
– Vi har egna konferenslokaler i Malmö – 11 mötesrum och väldigt stora ytor – som nu har stått tomma i två månader. Vi var tidigt ute med att svänga om till att helt och hållet arrangera digitala möten och man kan säga att jag lärt mig två saker. Dels massor om den rent tekniska verktygsbiten som man bara kan lära sig genom trial and error, dels massor om hur man som team klarar av att möta en enorm utmaning och svänga om hela sin verksamhet i en krissituation. Vi pratar väldigt mycket om mod och tillit hos oss. Modet att våga göra saker man inte har gjort tidigare och tilliten att våga låta alla medarbetare föra fram, testa och genomföra nya idéer. Jag tror att vilket samhälle vi får framöver beror mycket på mängden rädsla hos medborgarna. Ju mer vi stärker varandras mod och tillit, desto mer minskar vi faktiskt också rädslan. Coronakrisen får oss nog alla att tänka lite större på massor av sätt och för mig är den stora lärdomen att en känsla av bemäktigande hos den enskilde – möjligheten att faktiskt göra något åt en svår situation – är vägen ut ur en kris. När det är kreativitet och nytänkande vi behöver, måste vi också ställa oss frågan hur vi får människor att vara kreativa. Och sedan försöka skapa en sådan kultur.

Jag tror att vilket samhälle vi får framöver beror mycket på mängden rädsla hos medborgarna. Ju mer vi stärker varandras mod och tillit, desto mer minskar vi faktiskt också rädslan.

Du hade så fina tips på förberedelser för konferenser när jag frågade inför Biblioteksdagarna. Så vilka är dina bästa tips till besökare av detta digitala event?
– Fundera vad du vill ha ut av mötet, läs på innan och skaffa dig bakgrundskunskaper, försök dra nytta av alla smarta digitala verktyg – och varför inte styra upp egna små träffar digitalt före och efter med kolleger du redan har lite kontakt med? Sedan är det ju ett bra tillfälle att fundera över hur man kan inspireras till den egna verksamheten. Det finns säkerligen massor med saker som kan tas vidare lokalt och även göras till publika event med biblioteksbesökarna.

Foto: Jesper Berg