Här sammanställer vi många olika tips som vi fått, om allt från – digitala initiativ på biblioteken, våra regionföreningars digitala årsmöten, om att det går att söka bidrag från Kulturrådet för Stärkta bibliotek – till kompetensutveckling för den som arbetar hemifrån.

Dela Språket satsar på barnaktiviteter

Text: Pressmeddelande Språkstart Halland.   

Det digitala initiativet Dela Språket vill hjälpa föräldrar som är hemma extra mycket med sina barn just nu. Varje dag kommer Instagramkanalen att uppdateras med en rolig aktivitet och ett språkträningstips som föräldrar kan göra tillsammans med sina barn. En aktivitet som både är kul men även utvecklande för barns språk.

–  Genom att lägga ut roliga och språkutvecklande aktiviteter på Instagram så hoppas vi kunna ge föräldrar inspiration till roliga saker man kan göra med sina barn nu när många är extra mycket hemma. Säger Maria Ehde Andersson, processledare på Språkstart Halland och initiativtagare till Dela Språket.

Det kommer att vara saker som ni kan göra både ute och inne, men som inte kräver att du reser iväg eller handlar nya saker.

– Vi vet att det kan vara många som har svårt att komma på hur man ska sysselsätta ex en treåring, som är lite förkyld och inte kan vara på förskolan men som är så pigg att hen inte behöver ligga nerbäddad hela dagen.

Dela Språket vill uppmuntra föräldrar att använda det som finns runt om dem i vardagen, språkträning behöver inte vara avancerat eller krångligt. Det viktiga är att man pratar, lyssnar och förklarar.

– Vårt budskap till föräldrarna är, du har alltid fler ord än ditt barn, dela med dig. Så prata, lek, sjung och läs!

Genom följa @delaspraket på Instagram får du som är förälder mycket inspiration om saker du kan göra med ditt barn.

Dela Språket är en digital pekbok från Språkstart Halland som visar hur föräldrar med små medel kan ge sina barn ett större ordförråd. Initiativet kombinerar den viktiga språkträningen med föräldrars redan existerande intresse för sociala medier.

The Global Hack

The Global Hack is an online hackathon designed to share and rapidly develop ideas for urgently needed solutions in the face of the current crisis, as well as to build resilience post-pandemic.

On 9-12 April, 2020 we’re putting on The Global Hack to imagine the possibilities and create solutions to meet the needs of our changed world. Our goal is to bring together world class mentors and globally-talented teams to build solutions for better tomorrows.

We’re looking for brilliant people from every corner of the globe to participate in The Global Hack. We find ourselves in a unique situation, and are literally all in this together—the entire world is looking for solutions to the same problems at the same time.

Registrera dig

Läs mer här (nytt fönster)

Posted by Garage48 on Friday, March 27, 2020

COVID-19 – Free translated resources for libraries to communicate to communities

The IFLA Library Services to Multicultural Populations Section is working with the Australian Library and Information Association to create translated signage and text for libraries to communicate with their communities about library closures and changes to programs.

Freely downloadable in 30 languages (and counting), you are welcome to share, edit and adapt this content to your own library’s needs.
BrightTALK samlar webbinarier

På BrightTALK (nytt fönster) kan du söka bland tusentals inspelade föreläsningar inom alla möjliga olika ämnen.

Det enda som krävs är enkel registrering och sedan är det bara att söka efter ett ämne som intresserar dig.

Svenska Filminstitutet erbjuder filmpedagogiskt paket om nationella minoriteter

Svenska Filminstitutet:

”Filminstitutet presenterar ett omfattande pedagogiskt paket med handledningar och filmer för att underlätta skolans uppdrag att undervisa om de nationella minoriteterna och lyfta filmens pedagogiska möjligheter.

Detta material utgör grunden i Filminstitutets satsning Filmpedagogiskt paket för undervisning om de nationella minoriteterna. Materialet är framtaget i samråd med pedagoger med både majoritets- och minoritetssvensk bakgrund, personer med bakgrund i och verksamma inom kulturprojekt kopplade till alla fem nationella minoriteter samt regeringens särskilde utredare av den nationella minoritetspolitiken.”

Läs mer det filmpedagogiska paket här

Nytäkande biblioteket Fyren i Halland

Hör Sveriges Radios reportage (öppnas i nytt fönster) från biblioteket Fyren och intervjun med bibliotekschefen Susanne Pour om hur de hittat kreativa lösningar för att se till att invånarna kan låna böcker på ett så säkert sätt som möjligt i corona-tider.

KB vill bidra till överblick och underlätta samverkan

Kungliga biblioteket har skapat en plattform (öppnas i nytt fönster), där de delar digitala lösningar, idéer och användbara källor. Sidorna kommer att uppdateras och utvecklas löpande. KB skriver bland annat:

Pandemin påverkar starkt bibliotekens verksamhet och vi behöver ta fram nya lösningar för hur vi ska genomföra våra uppdrag. Förväntningarna på vad biblioteken ska kunna erbjuda digitalt är stora.

Har du tips på resurser du vill dela med dig av? Kontakta gärna Nationell bibliotekssamverkan.

#digitalabiblioteket

Lärplattformen för bibliotekarier, Digiteket, har lanserat #digitalabiblioteket (öppnas i nytt fönster)

De skriver så här om initiativet:

När nu många måste stanna hemma – eller biblioteksrummet till och med måste stänga – mobiliserar bibliotek landet runt och flyttar sin verksamhet till internet. Digitalt först med användaren i fokus vill därför samla och lyfta exempel på hur bibliotekstjänster kan erbjudas online.

Följ gärna också Digitalt först med användaren i fokus (öppnas i nytt fönster) på Facebook. Sidan uppdateras ofta med digitala tips från bland annat Digiteket och andra aktörer.

Digiteket har också släppt den omfattande kursen Coronainfodemin – Ett lackmustest på din motståndskraft mot falsk information om propaganda och desinformation, som du kan läsa mer om här (öppnas i nytt fönster).

Utbildningsradion

UR har samlat flera olika program (öppnas i nytt fönster)) som riktar sig till lärare, studieledare och bibliotekarier inom folk- och vuxenutbildning. Programmen är allt från pedagogiskt stödmaterial i Skola hemma till tipssidan Orka plugga som riktar sig till barn och ungdomar. Seniorsurfarna är ett annat program från UR som riktar sig till äldre webbsurfare som vill lära sig mer om internet och surfande.

Stärkta bibliotek

Fram till den 2 april kan kommuner med en politiskt fattad biblioteksplan ansöka om bidrag från Kulturrådet för att öka sitt utbud och tillgängligheten på sina bibliotek.

Bidraget är ett tillfälligt stöd för kommunerna som Kulturrådet fördelar på regeringens uppdrag under 2018–2020.

Mer information om hur din kommun kan söka finner du här (öppnas i nytt fönster).

Anmälan Stärkta bibliotek

SKR har webbsänt seminarium

Den 2 april har Sveriges Kommuner och Regioner ett webbinarium med ett särskilt fokus på kultur, fritid och folkbildning där stora omställningar nu görs. Mer information om webbinariet finner du i vår kalender.

Följande av våra regionföreningars årsmöten blir digitala

Här kan du anmäla dig till din regionförenings årsmöte som kommer att hållas digitalt och lägga till dem i din kalender:

Regionförening Östergötland/Jönköping kallar till årsmöte

Region Skånes årsmöte (digitalt)

Årsmöte Svensk biblioteksförening, regionförening Sydost

ALL DIGITAL Week ställer om – inte in

I tisdags uppmärksammade vi kampanjveckan ALL DIGITAL Week som pågår 23-29 mars. Kampanjveckan ställer om – inte in. Men veckan blir, likt i princip alla andra evenemang den närmsta tiden, inte som den var tänkt från början.

Läs vår intervju med Terese Raymond, nationell samordnare, Digidelnätverket.

Bibliotek i corona-kris

Biblioteksbladet har skapat ett forum i form av en grupp på Facebook (öppnas i nytt fönster) för allt som rör corona plus bibliotek. Där kan du dela med dig av dina funderingar och tips. I beskrivning av gruppen står det så här:

Vilka är bibliotekens viktigaste uppgifter under coronautbrottet? Hur mycket kan biblioteket vara öppet? Hur ska man agera om besökare som hostar och är sjuka kommer till biblioteket? Hur jobbar skolbibliotekarierna? Sjukhusbibliotekarierna? Många nya frågor har dykt upp och gamla ställs på sin spets med spridningen av coronaviruset. Därför har Biblioteksbladet skapat den här gruppen.

Föreläsning om skolbibliotek, MIK och källkritik

För den som har tid över kan vi också rekommendera Pedagog Malmös inspelade föreläsning om skolbibliotek, MIK och källkritik. Föreläsningen finns att se här på Youtube (öppnas i nytt fönster).

Live-sändningar i Västerås

Västerås stadsbibliotek har börjat med live-sändningar från biblioteket (öppnas i nytt fönster) på Facebook den här veckan. Första live-sändningen var från lanseringen av deras nya bokbuss. Följ dem gärna!

Vi vill ha dina digitala tips!

Artikeln uppdateras löpande. Har du andra tips för digitala lösningar för distansarbete, om digitala konferenser, kompetensutveckling med mera? Hör då av dig till vår kommunikatör Simon Kudrischoff på kansliet, eller tipsa oss på Svensk biblioteksförenings Facebook-sida om du vill att vi lägger till något evenemang eller andra digitala initiativ i artikeln.

Foto: Tianyi Ma, Unsplash.