Carl von Linné-plaketten 2024 för bästa fackbok för barn eller ungdomar går till Elin Hägg för boken Sex: en historisk resa.
Elin Hägg är författare och illustratör med en masterutbildning som etnolog. Hon debuterade år 2020 med faktaboken Dömda kvinnor – förbryterskor i Sveriges historia och har sedan dess skrivit och illustrerat ett tiotal böcker, nominerats till flera priser och blivit översatt till olika språk. Hon bor och arbetar på Gotland.
– Det är otroligt hedrande att tilldelas Carl von Linné-plaketten med tanke på att det kommer från just bibliotekarier, det om något är ju ett kvitto på att jag inte var helt fel ute med boken. Sedan är de andra böckerna som var nominerade så otroligt bra och viktiga böcker, så bara att få vara nominerad tillsammans med dem är himla fint.
Boken handlar om den västerländska sexualitetens historia. Varför var det viktigt för dig att skildra den historien?
– Det pratas väldigt mycket (bland vuxna) om hur unga idag har sex eller förhåller sig till sex, och det verkar som att alla är övertygade om att vi aldrig varit så ”sexualiserade” som nu och att det var så annorlunda förr. Jag ville visa att det inte är så enkelt, och att historien är väldigt mycket mer mångfacetterad än vad många ger sken av. Det är alltid dumt när människor förenklar historien för att göra egna politiska poänger, speciellt när det kommer till så stora och viktiga frågor som sex och sexualitet.
Vad var svårast med att skapa boken?
– Utan tvekan att begränsa sig. Det finns så mycket att berätta om som är intressant, och så många perspektiv och infallsvinklar som inte har fått plats. Men också att tro på att det går att skriva en sådan här bok, för även om det var min idé så är det en ganska stor och knäpp idé som jag har varit frustrerad över många gånger. Som tur är hade jag en fantastisk redaktör i Karin Tegréus som peppade mig att hålla linjen kring vad boken skulle vara och att den behövdes.
Du har både skrivit och illustrerat boken. Berätta om hur tankarna gick kring illustrationerna!
– Jag vet inte hur det är för andra men jag tycker att illustrerandet av egen text verkligen är dubbelt. Ofta har författar-Elin lite orimligt höga krav på illustratörs-Elin, både på hur bilderna ska se ut men också på balansen när man ska göra lättsamma bilder till allvarliga ämnen. Men det är en diskussion man får ta med sig själv, och ofta löser det sig. Sedan har det varit väldigt roligt att illustrera just den här boken, speciellt eftersom kläder och konst förändrats så mycket över tid och påverkat och påverkats av synen på sex.
Vad hoppas du att boken ska ge ungdomar som läser den?
– För mig har ett kulturhistoriskt eller sociologiskt perspektiv på historien hjälpt mig att förstå världen, men också varför människor runt mig beter sig som de gör. Förhoppningsvis kan den här boken ge unga det i frågor som rör sex. Sedan hoppas jag att ungdomarna får lite på fötterna mot moraliserande vuxna som klagar på deras sätt att ha sex på. Vuxna verkar nämligen väldigt lätt glömma hur det var när de själva var unga, och jag vet i alla fall en farmor som inte vill att det ska komma fram att hon sommarjobbade i kassan på en porrbiograf som femtonåring på 1970-talet.
Vad kan vi vänta oss härnäst ifrån dig?
– Jag vet inte. Jag har en massa idéer på böcker som liksom den här boken kommer att ta tid och kräver mycket research, men det är ju tyvärr saker som kostar mycket pengar. Prispengarna är ett mycket välkommet bidrag för att jag ska kunna jobba vidare i alla fall!
Juryns motivering:
“Elin Hägg belönas med Carl von Linné-plaketten för sin bok Sex: en historisk resa. I boken ger hon oss läsare en lättläst, informativ och ögonöppnande beskrivning av den västerländska sexualitetens historia. Den innehåller mängder av kunskaper vi inte visste att vi saknade, men ställer också frågor som ingen idag vet svaret på. Den raserar förgivettaganden och får oss att tänka till om normer och värderingar. Illustrationer och layout är upplysande, humoristiskt och snyggt gjorda och tillsammans med texten blir det en riktigt smart och genomtänkt faktabok för ungdomar och andra.”
Utmärkelsen delas ut vid en prisceremoni 21 november. Ceremonin livesänds via föreningens Facebook-sida.
Foto: Linnea Ronström.