Nils Holgersson-plaketten 2024 för bästa barn- eller ungdomsbok tilldelas Elin Lindell för boken Världens sämsta syster.
Elin Lindell (f. 1981) är uppvuxen i Göteborg och bor i dag i Stockholm. Hon debuterade hösten 2006 med Stora Syndboken. Sedan dess har det blivit många fler böcker. Lindell är journalist, har arbetat som webbjournalist på Kamratposten och frilansar som både illustratör och textförfattare.
– Det känns fantastiskt kul, överraskande, hedrande, pirrigt och jättehärligt att tilldelas Nils Holgersson-plaketten! Det är också en viktig bekräftelse på att jag faktiskt gjort någonting bra. Nu när barnboksbevakningen på kultursidorna dras ner mer och mer går det inte längre att räkna med att få recensioner, och då är ett sådant här pris så betydelsefullt att få. Det ger mig helt klart självförtroende att våga göra något liknande framöver.
Vad var svårast med att skapa boken?
– Att få till tiden att rita. Jag hade inte räknat med att det skulle ta sådan lång tid att göra bilderna. Som illustratör vet jag förstås att det tar mycket tid att illustrera, men jag höjde kraven på mig själv efter arbetets gång och nöjde mig inte förrän jag var helnöjd. Och det är jag glad för idag.
Hur kom du på idén till ”Världens sämsta syster”?
– Det började med att jag läste en artikel i Kamratposten om en tjej som hade hittat elva biologiska donator-syskon. Det triggade igång en idé om att skriva något på ämnet. Sedan tog idén några andra svängar och det blev inte precis som jag tänkte från början. I stället handlar det om Dani, som kommit till genom donation och längtar efter ett biologiskt syskon, men får nöja sig med en tonårig, glutenintolerant, tjurig bonusbrorsa.
Vem hoppas du läser boken?
– Alla, såklart! Som ett pussel som passar för 9–99 år. Fast den funkar för åttaåringar och hundraåringar också. Sedan är det extra kul att höra om att boken läses av ”donatorbarn”, som kan känna igen sig i huvudpersonen Dani.
Du har både skrivit och illustrerat ”Världens sämsta syster”. Varför valde du att berätta i serieformat?
– Det är på sätt och vis det jag alltid velat. Att göra allt på en gång är mest naturligt. Bilderna har jag ju redan i huvudet.
Vad kan vi vänta oss härnäst ifrån dig?
– Vänta er ingenting alls, så kanske ni blir överraskade i stället. Kanske av en liten kapitelbok eller så nästa år!
Juryns motivering:
”Elin Lindell tilldelas Nils Holgersson-plaketten för Världens sämsta syster. Med dråplig och varm humor och med mängder av vardagsnära detaljer och igenkänningsfaktorer har författaren skapat en älskvärd och aktuell berättelse, där många olika teman ges plats. Vänskap, sorg, syskonlängtan, donation, kärlek, bonusfamilj och pinsamma förvecklingar – allt ryms i denna underbart illustrerade bok. Det fina samspelet mellan författarens lättillgängliga text och färgglada bilder bidrar till den lyckliga känslan läsaren får av historien, men också till eftertanke och reflektion över relationer som växer och förändras, och över att försöka trivas i sitt sammanhang och med sig själv.”
Utmärkelsen delas ut vid en prisceremoni 21 november. Ceremonin livesänds via föreningens Facebook-sida.
Foto: Lars-Erik Kohrs.