Elsa Beskow-plaketten 2022 för bästa illustrerade svenska barnbok går till Jonas Tjäder och Maja Knochenhauer för Bokstavshusen.

Jonas Tjäder är född och uppvuxen i Jönköping. Han är arkitekt som är utbildad på Chalmers i Göteborg. Maja Knochenhauer föddes 1983 i Stockholm. Maja trodde att hon ville bli journalist, men slutade efter ett år på högskolan för journalistik, medier och kommunikation, JMK. I stället fick arkitekturskolan fäste. Maja och Jonas är gifta.

Hur känns det att vara årets vinnare av Elsa Beskow-plaketten?
– Det känns helt fantastiskt! Vi är väldigt hedrade, samtidigt som det känns lite overkligt. Som debutanter har hela det här året faktiskt känts lite overkligt, och vi har inte alls vant oss vid tanken på att vi är författare. Att då få detta bibliotekens pris i sällskap med tidigare pristagare genom åren, känner vi oss otroligt ödmjuka inför. Dessutom i åtanke med alla fina bilderböcker som kom ut 2021. Nu är det nästan exakt ett år sedan ”Bokstavshusen” kom ut och då kunde vi inte drömma om att vi skulle få Elsa Beskow-plaketten ett år senare. Vi är verkligen glada över att boken har nått ut till så många små och stora läsare, och har fått bli läst på djupet.

Juryn skriver i sin motivering ”..för att med stor originalitet och lekfullhet introducera unga läsare till arkitektur..”. Varför är det viktigt att introducera unga läsare till arkitektur?
– Vi är arkitekter och tycker att det är viktigt att väcka glädje och nyfikenhet kring hus och rum. I vuxenvärlden råder idag en något polariserad arkitekturdebatt som för oss känns lite snäv och förenklad. Därför känns det meningsfullt att förmedla en öppenhet till den unga läsaren kring vad ett hus kan vara, och vad som kan vara ett hus. Kanske kan det så frön till nya tankar och upptäckter i den levda och byggda verklighet som omringar varje barn. Kan en vägg vara rund? Hur kan golvet plötsligt bli ett tak? Var trivs jag?

Men om det är något vi hoppas kunna bidra med är det att ge de yngre barnen en minnesbild av hur bokstävernas form ser ut. Under funktionalismen myntade arkitekten Louis Sullivan begreppet ”form follows function”. Bokstavshusen bygger på det motsatta – funktionen följer formen. Som komplement till andra ABC-böcker som ofta fokuserar på objekt som börjar på en viss bokstav, har vi låtit bokstävernas form vara det centrala och sedan fyllt dem med detaljer och historier. Vi hoppas att på så vis få barnet att minnas hur de ser ut.
– Pappa, hur stavas mitt namn?
– Det stavas Elkraftverk – Växthus – Ateljé!
Att uppmuntra den unga läsarens intresse för bokstäver, kanske i förlängningen till läs- och skrivarlust, det känns viktigt om något.

Ni är ju gifta, hur var det att jobba ihop?
– Det här att vi ”jobbar ihop” är något som har växt fram över tid. Det tog oss sex år att göra boken, och i början var det mer som ett roligt projekt som vi inte alls visste om det skulle bli verklighet. Det var ett helt luststyrt arbete som ibland var vilande och sedan togs upp i olika perioder. Under tiden hann vi få vårt andra barn och de båda hann bli äldre. Vi läste mycket för dem och byggde upp en gemensam referensram, pratade mycket om vad vi läste och märkte successivt vad våra barn tyckte om i böcker, i olika åldrar. Hur som helst har det där ”jobbandet” varit otroligt sammanblandat med familjelivet. De sista två åren innan utgivning arbetade vi mer fokuserat för att faktiskt ro boken i hamn, oftast på kvällar och helger eller när barnen sov. Tidsrymden kan låta lång, men det gjorde också att vi hann utveckla idén och vända och vrida på det mesta flera gånger om. Nu är vi glada för det!

Hur mycket research gjorde ni innan ni började med boken?
– Idén till boken fick vi när vi läste andra ABC-böcker, och märkte hur tidigt i åldrarna bokstäver blev spännande för barnen, och vad de fastnade vid. Det kan man kanske se som någon slags research. Annars har vi med oss de flesta arkitektoniska detaljerna från vårt yrke. Exempel på en ny lärdom blev hur en klassisk gotisk katedral är uppbyggd, med stora träkonstruktioner ovanpå valven av sten. Det hade vi inte helt koll på!

Vad kan vi vänta oss härnäst?
– Det verkar som att Bokstavshusen ska ut och resa, vi har just börjat med en översättning till spanska. Många av husen är specifikt kopplade till svenska språket varpå det kommer att uppstå flera nya bokstavshus när boken görs om. Exempelvis kommer förskolan att flytta från F till J (jardin de infancia) och ge plats åt en fyr (faro). Det blir nästan en ny bok. Sedan har vi låtit karaktärerna från Bokstavshusen leva vidare i ett nytt bokprojekt om året. En myllrig vimmelbok om traditioner, högtider, livets gång och naturens skiftningar. Förhoppningsvis tar inte den här boken sex år att färdigställa.

Juryns motivering:
Jonas Tjäder och Maja Knochenhauer belönas Elsa Beskow-plaketten för att med stor originalitet och lekfullhet introducera unga läsare till arkitektur i bilderboken Bokstavshusen. Med egensinnig blandteknik varvas realistiska detaljer med fantasi i de färgrika och stilrena illustrationerna. Husen skildras tydligt med olika material såsom tegel och trä, där även husens reglar visas. Varje byggnad är snillrikt vald att representera en bokstav, till exempel operans O och det ödsliga zooets Z. Det smyger sig även in samhällsspaningar, som en väggmålning av klimatkämpen Greta Thunberg bredvid vattenkraftverket. Karaktärer och detaljer återkommer i berättelsen och för en uppmärksam barnblick finns det mycket att upptäcka. Här omdanas den klassiska alfabetsboken till någonting kreativt, modernt och oväntat. Ett synnerligen starkt debutverk.

Fotograf: Lotten Tjäder Knochenhauer.