Elsa Beskow-plaketten 2023 för bästa illustrerade svenska barnbok går till Kerstin Elias Costa för Fjärilshuset.

Elias Costa skriver och tecknar och har studerat bilderboksberättande i Buenos Aires, samt på Högskolan för konst och design i Göteborg. Materialet får ofta bestämma uttrycket i bilderna och hon och växlar mellan collage, torrpastell, vattenfärg, blyerts och tusch. Bilderboken är hennes stora intresse och hon har bland annat arbetat med bokbinderi, konsttryck och ”artistbooks”.

– En otrolig ära. Det finaste med utmärkelsen är att den delas ut av biblioteksföreningen. I en stundtals hård värld där mycket kostar pengar är biblioteket en plats där jag känt mig välkommen i livets alla skeden. Från mina första läsupplevelser som barn, till att låna filmer och musik som tonåring, och att som småbarnsförälder komma till en trygg plats med roliga aktiviteter och hur många pekböcker som helst.

Juryn skriver i sin motivering ”Elias Costa skapar en stillsam stämning där barnet ges utrymme att vila i sorgen.” Hur kommer det sig att du valde att skriva om ett barns sorg?
– Det är spännande och viktigt att prata om och gestalta barns känslor, som inte alltid kommer till uttryck precis så som vi vuxna förväntar oss att de ska. I boken har barnet blivit tyst och bestämt sig för att inte prata på förskolan, men som tur är har barnet lyhörda vuxna omkring sig som förstår att det beror på sorg och saknad. 

Du har både skrivit och illustrerat, hur har det jobbet varit?
– Jätteroligt! Samspelet mellan text och bild tycker jag är det bästa med bilderböcker, och jag låter gärna bilden vara så berättelsebärande som möjligt. Ofta kommer bilderna först och texten är det sista som faller på plats.

Vad vill du att läsaren ska ta med sig efter att ha läst ”Fjärilshuset”?
– Jag hoppas att läsaren tar med sig känslan av kärlek och närhet mellan barnet och mormor. Jag gjorde klart boken i en sorglig tid, under pandemin, när vi inte kunde träffas över generationsgränserna. För mig har boken varit en tröstbok.

Vad kan vi vänta oss härnäst?
– Jag vill gärna utveckla mitt bildberättande genom att fortsätta teckna, måla och skriva. ”Fjärilshuset” kom till när jag läste kursen ”Att bilderboksberätta” på Högskolan för design och konsthantverk, HDK, i Göteborg, så det vore roligt att gå en kurs igen. Det är så inspirerande och lärorikt att se andras arbeten och dela med sig och samtala om det man själv gör.

Juryns motivering:

“Kerstin Elias Costa belönas med Elsa Beskow-plaketten för att med Fjärilshuset ha skrivit och illustrerat en unik och vacker bilderbok om ett litet barns sorg och saknad. Elias Costa skapar en stillsam stämning där barnet ges utrymme att vila i sorgen. Samtidigt visar detaljer som en liten snigel i den gula regnjackans kapuschong eller en mungipa som vinklas uppåt, små glimtar av hopp även de gråaste dagar. Den starka texten har ett mjukt flyt som samspelar med bildernas känsliga blyertslinjer och svepande penseldrag i milda kulörer. Berättelsen berör på djupet, tröstar och stannar kvar länge hos läsaren. Precis på samma sätt som minnena av den älskade mormor lever kvar där hon och barnet brukade mötas – i Fjärilshuset.”

Fotograf: Kristina Götmark.