Biblioteken i Södertälje har ett gediget program på Stadsbiblioteket under eMedborgarveckan, och vi åkte dit på besök.

Ansvarig för programmet är Sofie Nilsson, bibliotekarie med en tjänst fokuserad helt på digital delaktighet. Under veckan har det bland annat arrangerats vloggverkstad för barn, 1177 Vårdguiden och Nordea har hjälpt till med sina e-tjänster, och senare under dagen idag hålls en instagramvandring genom Södertäljes centrala delar. När jag besöker biblioteket är det IT-drop in, och Natasha Ekström hjälper en äldre kvinna med sin surfplatta. Kvinnan är en återkommande besökare även under bibliotekets ordinarie IT-drop in.
– Hon har lärt sig väldigt mycket bara sedan i måndags. Nu kan hon mejla och använda internet, och det har gått väldigt fort, berättar Natasha.

Biblioteket har under veckan haft 10–20 besökare under daglig IT-drop in, och Sofie berättar att det till stor del är äldre kvinnor som kommer. Men hon ser ett stort dolt behov även hos ungdomar.
– Ungdomar förväntas kunna allt digitalt, så de frågar inte. Det är ett stort steg för en del att be om hjälp.

Hjälp med att ladda ner appar till telefonen och stöd kring bibliotekets egna e-tjänster tillhör de uppdragen Sofie och hennes kollegor får. Men det kommer också väldigt många frågor kring saker som bibliotekets personal av juridiska skäl inte får hjälpa till med, som bankärenden och relaterade appar, köp av resor eller översättning av officiella blanketter via myndigheters webbsidor.
– Vi kan inte hjälpa till med allt, men vi kan säga ”gå till banken och skaffa bank-id, sedan kan du komma tillbaka hit”, berättar Sofie.

Kvinnan med surfplattan går, men säger ”vi ses!”. En ny besökare har slagit sig ner för att få hjälp med e-tjänsten Viddla.
– Människor som kommer hit och får hjälp blir supertacksamma. Ibland kommer det bara ett fåtal personer, men det är så värt det, säger Sofie Nilsson.