Under fredag eftermiddag lämnades ett vandringspris för Årets mobila bibliotek över under en publik ceremoni i Sundsvall. Förra årets vinnare Jönköping och juryns ordförande var på plats för att fira.

Priset Årets mobila bibliotek är ett av de åtta priser som samlas under namnet Sveriges biblioteks utmärkelser, som uppmärksammar det framstående arbete som varje dag görs på våra bibliotek och som delas ut av Svensk biblioteksförening varje höst. I november höll föreningen den officiella ceremonin i Rotundan på Stockholms stadsbibliotek.

Sedan några år tillbaka är det också tradition att föregående års vinnare överlämnar ett vandringspris till årets pristagare i kategorin Årets mobila bibliotek. Årets ceremoni hölls igår på Lars Ahlins torg i Kulturmagasinet, Sundsvall. Mobibblan parkerades utanför stadsbibliotekets entré under förmiddagen, och stod öppen för allmänheten att besöka. Bibliotekschef Helene Swenne hälsade välkommen, och sedan fick publiken bland annat se Sundsvalls Stadsbiblioteks ”Kreativa klubben” bygga upp en stor modell av Mobibblan i kartong tillsammans med 3–10-åringar och lyssna till en ”bokbussjingle” spelad av en trumpetensemble från Kulturskolan.

På plats för att överlämna vandringspriset, en modell av en bokbuss, var Maria Bärås, representant för föregående års vinnare Jönköping, och Anders Gistorp, ordförande i juryn för Årets mobila bibliotek.

Därefter blev det mer underhållning av kulturskolans danselever, och sång- och teaterföreställningen Gruffalon.

Läs mer om Sveriges biblioteks utmärkelser