Den 2 maj firar vi Regnbågsfamiljernas dag.

Det är en dag då vi firar mångfalden i hur familjer ser ut idag. Det är också en dag då vi belyser att det fortfarande är ganska ovanligt att andra familjer än heteronormativa kärnfamiljer speglas i litteratur, film och media. Det gäller inte minst böcker och film som riktar sig till barn.

– Vi vill att alla, i synnerhet barn, ska kunna känna igen sin familj i böcker som de läser, säger Anna Nordqvist, projektledare och sakkunnig familjefrågor på RFSL.

Det här kan biblioteken göra för att uppmärksamma regnbågsfamiljernas dag:
  • Göra ett inlägg i bibliotekets sociala medie-kanal(er). RFSL skickar med ett förslag på text och bild.
  • Dela RFSL:s film som de kommer att lägga upp i sina sociala mediekanaler
    (Instagram: rfsl_official samt Facebook: RFSL) den 2 maj.
    (Filmen kommer att bestå av bilder som personer från hbtqi-communityt har skickat in på sina familjer).
  • Plocka fram böcker på display som skildrar mångfald i hur en familj kan se ut.
  • Printa och dela ut regnbågskitet med bland annat pysselmaterial eller informera om att man själv kan beställa det från RFSL. Kittet finns att ladda ner och beställa här: rfsl.se/regnbagsfamiljernasdag
  • Tipsa om RFSL:s familjequiz och pyssel-tutorials som finns på deras hemsida samt deras utlottning av regnbågsprylar som man kan vara med i om man fotar sitt eget firande och skickar in sin sin bild
Varför firas Regnbågsfamiljernas dag?

Regnbågsfamiljernas dag firas i år nationellt av RFSL för tredje året i rad. Det är en viktig dag då vi belyser att familjer ser ut på en mängd olika sätt och hyllar alla de som gått före oss och kämpat för de rättigheter och den lagstiftning vi har idag. Vi uppmärksammar också att det fortfarande finns mycket kvar att göra och kämpa för på området.

Regnbågsfamiljernas dag firas på flera håll i världen för att synliggöra hbtq-personers familjer. Internationellt kallas dagen International Family Equality Day, IFED.

Frågor? Kontakta regnbagsfamiljer@rfsl.se