Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Biblioteksbladet arrangerar Svensk biblioteksförening en heldag med samtal om olika biblioteksfrågor under Almedalsveckan. Vi har pratat med Cecilia Herdenstam, chef för regional biblioteksutveckling och Maria Wennström, chef för biblioteken på Gotland.
Evenemanget anordnas torsdag 29 juni på Almedalsbiblioteket och programmet kommer även att livesändas på Svensk biblioteksförenings Facebook-sida.
Hur känns det att vara med och arrangera evenemanget?
– Det känns såklart jätteroligt. Almedalsveckan är ett viktigt forum för biblioteken att synas i. Den regionala biblioteksverksamheten och Almedalsbiblioteket arrangerade en läsfrämjandedag under Almedalsveckan tillsammans med ”En läsande klass” under många år. Efter att detta samarbete avslutats har det känts tomt att inte kunna erbjuda arrangemang kring viktiga frågor för biblioteken som ju också är viktiga samhällsfrågor. Så vi blev väldigt glada för denna möjlighet, säger Herdenstam.
Vad ser ni mest fram emot i programmet?
– Det är vårt att välja eftersom alla programpunkter är så intressanta. Men jag är särskilt intresserad av Malmös nya satsningar på bibliotek och kanske framför allt att få höra mer om Dawit Isaak-biblioteket, säger Herdenstam.
– Programmet är verkligen synkat till högaktuella frågor för biblioteken, både nationellt och för oss här på Gotland. Jag ser särskilt fram emot passet kring armlängds avstånd och diskussionen mellan SD och L. Men också hur kommunerna kan möjliggöra en bra skolbiblioteksverksamhet och hur vi på folkbiblioteken kan samverka med skolbiblioteken kring målgruppen barn och unga. svarar Wennström.
Vad hoppas ni att deltagarna tar med sig från heldagen?
– Programmet lyfter frågor som är angelägna för alla som jobbar på bibliotek. Vi kanske också når deltagare som inte kan så mycket om bibliotek och som får upp ögonen för bibliotekens verksamheter, säger Wennström.
– Ja, och kanske också bredare insikt om att biblioteken befinner sig mitt i samhället och faktiskt jobbar med de stora samhällsfrågorna, säger Herdenstam.
Vilken fråga är särskilt viktig för er på Almedalsbiblioteket just nu?
– Vårt ö-läge gör att beredskapsfrågan är väldigt aktuell och diskuteras mycket på Gotland just nu. Utifrån den debatt som förs nationellt så pratar vi också mycket om hur vi ska förhålla oss till armlängds avstånd. Och hur vi på biblioteken kan göra vår röst hörd i den debatt som pågår utifrån tanken att vi inte är neutrala utan att vi faktiskt behöver ta ställning ibland, säger Wennström.
Vilka förväntningarna har ni på heldagen om bibliotek?
– Förhoppningsvis når vi igenom Almedalsbruset och får riktigt många besökare, svarar Herdenstam.
– Jag hoppas också på att den blir välbesökt och jag förväntar mig intressanta diskussioner och hög nivå på samtalen. Biblioteksbladet är en viktig källa till omvärldsbevakning och kompetensutveckling för vår personal, därför är det extra roligt att de kommer till oss. Varmt välkomna till Almedalsbiblioteket, svarar Wennström.
Se programmet för heldagen om bibliotek här, länk öppnas i ny flik!