Under Biblioteksdagarna 2022 lyssnade vi på ett samtal om det är bättre idag med mejl, chatt-botar och meddelanden på olika plattformar och hur biblioteken jobbar med sociala medier.

Under panelsamtalet fick vi höra Helena Gomérbibliotekschef i Södertälje kommun, berätta om sina erfarenheter om när deras Facebook-sida blev kapade och där de till slut fick börja om.

– I framtiden måste vi skapa interaktioner mellan det digitala och det fysiska för böckerna kommer aldrig att försvinna, sa Helena Gomér.

Brit Stakston är mediestrateg och författare, driver även reportagesajten Blankspot, hon menar att när biblioteken öppnar upp för dessa arenor blir de extremt utsatta och då är det viktigt att ha diskussioner internt om sin närvaro på sociala medier. 

– Det är en dörr man öppnar men man ska inte vara rädd för det. Det är också viktigt att vara aktiv nu för att se hur det utvecklar sig för biblioteken kan vara en forum för källtillit vilket  är bibliotekens grundkompetens, sa Brit Stakston.

Brit Stakston fortsatte att berätta att biblioteken också måste ta nättrollen på allvar och att det är ett arbetsmiljöproblem.

André Assarsson, chef för myndighetskontakter för Meta i Norden, sa att från deras sida har de utvecklat sina system att bli bättre på att hitta och tar bort farliga påstående.

– När de bryter mot våra regler så tar vi bort eller märker inläggen eller helt enkelt minskar spridning, sa André Assarsson.

Brit Stakston kommenterade det med att säga att det är en inlärningsprocess och att det går åt rätt riktning men man är rätt hjälplös i det akuta läget.

Charlotte da Silva, grundare och VD på Salgado, en digital kommunikationsbyrå med rötterna i sociala medier gjorde en framtidsspaning och berättade att det är viktigt att vara bra och rolig på sociala medier för att uppmuntra barn och unga att komma till det fysiska rummet.

– Vi sitter mycket framför våra skärmar men vi går mot en värld med VR och metaverse så det kommer att hända mycket på sociala medier. Därför är det viktigt att även biblioteken redan är där, sa Charlotte da Silva.