Olof Sundin, professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Lunds universitet, kommer att tala på konferensen Mötesplats Profession – Forskning som arrangeras 14–15 november i Lund.
Sundin kommer att prata om hur så kallad generativ AI, till exempel ChatGPT, utmanar grundläggande förutsättningar för källkritik. Han forskar om digitala kulturer, sökmotorer samt medie- och informationskunnighet. I hans forskning tar han utgångspunkt i de enorma utmaningar samhället står inför avseende informationens individualisering, fragmentering, emotionalisering och en minskad tillit.
– Det ska bli riktigt roligt att få prata på konferensen!
Vad ska ditt föredrag handla om?
– Generativ AI skapar syntetisk information som förorenar vår informationsvärld. Syntetisk information kan inte bara lura oss, utan den kan också leda till att vi över huvud taget vågar lita mindre på information vi möter – även sådan som är oproblematisk. Men vad händer om vi inte vågar lita på något eller någon? säger Sundin.
Han studerar hur den digitala infrastrukturen ständigt görs genom människors användning av digitala intermediärer och vilka konsekvenser det får när det gäller till exempel källkritik. 2021 påbörjade han arbetet med projektet “Why do we choose the Internet instead of the doctor next door? The Internet as a site for medicines in grey zones” där de bland annat utforskar hur digitala intermediärer bidrar till att skapa tillgång till medicin i en digital gråzon. Under 2022 publicerades hans bok ”Paradoxes of Media and Information Literacies: Crisis of Information”. Han leder forskarutbildningen i biblioteks- och informationsvetenskap vid Lunds universitet samt Forskarseminarium för medierad kultur och information.
– I en välfungerande demokrati är medborgarna informerade. Om vi inte kan lita på att den information vi möter stämmer har vi ett demokratiskt problem. I till exempel den pågående amerikanska valrörelsen ser vi massor med exempel på hur generativ AI används för att påverka människor, säger han.
Vad vill du att deltagarna ska ta med sig efter att ha lyssnat på dig?
– Jag vill att deltagarna ska sätta sig in i de utmaningar jag kommer att prata om så att de kan bidra till att utveckla biblioteket som demokratisk institution.
Foto: Johan Persson.