Det har varit ett händelserikt år men nu går vi på julledighet. Kansliet håller stängt mellan 23 december och 6 januari 2025. Vi på Svensk biblioteksförenings kansli vill tacka alla medlemmar och samarbetspartner för ert engagemang och goda arbete under 2024.

Vi har hunnit med mycket under det gångna året. Biblioteksdagarna 2024 ägde rum på Sara kulturhus, 22–23 maj i Skellefteå och lockade 260 deltagare.

– Det har verkligen varit två fina dagar med många roliga workshops och duktiga talare. Jag hoppas att alla fick med sig något hem som de kan använda i sin verksamhet eller som berikat dem och kanske vidgat tankarna på något vis. Själv tar jag med mig att en kreativ arbetsplats är beroende av en trygg och öppen arbetsgrupp. Jag vill också tacka Skellefteå bibliotek som inte bara var en fantastisk plats att vara på utan också en stabil och bra samarbetspartner, sa Silvia Ernhagen, generalsekreterare Svensk biblioteksförening.

Under 2024 fick föreningen tre nya expertnätverk: Expertnätverket för bibliotekens tillgänglighetsarbete och verksamhet för personer med funktionsnedsättning, Expertnätverket för skrivande på bibliotek, och Expertnätverket för bibliotekens arbete med miljö och klimat.

Opinion

Under 2024 har Svensk biblioteksförening varit aktiv i flera viktiga frågor för att stärka bibliotekens roll i samhället. Året har präglats av politiska utspel, samarbeten och nya lagförslag, med fokus på bland annat öppen vetenskap, skolbibliotekens bemanning och folkbibliotekens finansiering.

En av de stora händelserna under året var publiceringen av nationella riktlinjer för öppen vetenskap, ett regeringsuppdrag där föreningen hade en plats i referensgruppen.

– Det är välkommet att riktlinjerna nu finns. Nu gäller det att alla inblandade aktörer bidrar till genomförandet, säger Lisa Gemmel, press- och opinionsansvarig på föreningen.

I januari deltog föreningen i ett rundabordssamtal om artificiell intelligens på Kulturdepartementet. Mötet, som samlade representanter från 30 olika organisationer, belyste AI:s påverkan på allt från public service till biblioteksverksamhet.

Skolbiblioteken stärks genom ny lag

En av årets stora framgångar var riksdagsbeslutet i november om Stärkta skolbibliotek som innebär att skollagen kommer att få en tydligare skrivning om bemanning. Lagen kommer att träda i kraft under 2025.

– Det är en viktig milstolpe för att göra skolan mer likvärdig och stärka elevernas läsning och källkritiska förmåga, säger Silvia Ernhagen.

Folkbiblioteken under ekonomisk press

Kulturrådets rapport om folkbibliotekens behov av statligt stöd, som släpptes under året, väckte en hel del tankar. Från Svensk biblioteksförenings håll lyfte vi att många bibliotek redan har det tufft ekonomiskt och att detta hotar både läsfrämjande insatser och demokratin. Regeringens höstbudget fick hård kritik för avsaknaden av nya satsningar. I ett läge där åtta av tio folkbibliotek har mindre resurser än året innan och det statliga stödet ”Stärkta bibliotek” inte finns kvar, efterfrågas nu nytt statligt stöd till folkbiblioteken så att de kan fullgöra sitt uppdrag.

Biblioteken undantas från anmälningsplikten

I november kom utredningen ”Vissa åtgärder för stärkt återvändandeverksamhet och utlänningskontroll”. I samband med presskonferensen meddelade regeringen att biblioteken inte omfattas av den omdebatterade anmälningsplikten. Beskedet mottogs med lättnad.

– Det är en seger för biblioteken som en fristad för alla, och för bibliotekarier som inte ska behöva ange sina besökare, säger Silvia Ernhagen.

Ökat förtroende för biblioteken

Den senaste SOM-undersökningen, som genomförs av Göteborgs universitet, visade att svenskarnas förtroende för biblioteken är fortsatt högt. Andelen som har högt förtroende ökade från 60 till 62 procent mellan 2022 och 2023.

– Det är väldigt positivt och visar vikten av att säkerställa resurser till biblioteken och att skydda dem från politiska påtryckningar, säger Silvia Ernhagen.

Framtiden i fokus

Svensk biblioteksförenings arbete fortsätter med siktet inställt på att säkra bibliotekens roll i demokratin och som en tillgänglig plats för kunskap och kultur. Vi blickar tillbaka på 2024 som ett år av många framgångar väl värda att fira!

Digitala dialoger

Under 2024 lanserade Svensk biblioteksförening samtalsserienDigitala dialoger”. I denna serie bjöd föreningen in ledande experter inom branschen för att diskutera aktuella och relevanta ämnen för bibliotekssektorn.

Bokmässan

I år medverkade Svensk biblioteksförening tillsammans med Kulturförvaltningen Västra Götalandsregionen och Kungliga biblioteket på Biblioteksscenen på Bokmässan den 26–27 september i Göteborg. Med fokus på biblioteksutveckling, läsfrämjande- och litteraturfrågor presenterades ett innehåll med hela 37 programpunkter. Årets program speglade aktuella frågor om bibliotekens verklighet, utmaningar och möjligheter.

Ett bibliotek i en resväska

Tillsammans med IBBY Sverige, International Board on Books for Young People, deltar Svensk biblioteksförening i en insamlingskampanj för att stötta barn på flykt i Ukraina. Nu intensifieras arbetet med insamlingen.  Alla insamlade medel går oavkortat till IBBY Ukraina samt det projekt som drivs av Julia Vasylenko, tidigare ansvarig för det nu i ruiner vilande barnbiblioteket i Mariupol: ”Ett bibliotek i en resväska – för barn på flykt i Ukraina”. Insamlingen pågår även under 2025.

Otillbörlig påverkan

Otillbörlig påverkan från politiker strider mot principen om armlängds avstånd. Även försök från allmänheten att påverka bestånd och annan verksamhet kan leda till en biblioteksverksamhet som väljer att inte köpa in viss litteratur eller som väljer bort viss programverksamhet. För att få en bättre bild av frekvensen och vilken typ av otillbörlig påverkan från politik och allmänhet som finns på biblioteken, har Svensk biblioteksförening och Banned Books Week Sverige skapat ett formulär som ger bibliotek och bibliotekarier möjligheten att rapportera in händelser direkt när de sker.

Till formuläret

Biblioteksföreningarnas nordiska möte

Representanter för föreningarna möts minst en gång per år för att utbyta idéer och ta ställning i viktiga frågor. I februari arrangerade Svensk biblioteksförening ett möte med nordiska biblioteksföreningar för att diskutera gemensamma utmaningar, som försämrad ekonomi, ungas läsförmåga, och generativ AI. Man diskuterade också förändringar inom IFLA och en omstöpning av WLIC-modellen, med ett försiktigt positivt intryck av den pågående utvecklingen. Som ordförande för Nordiska ministerrådet 2024 arbetade Sverige för att hålla biblioteksfrågor högt på agendan. Vid det litteraturpolitiska toppmötet i september i Göteborg samarbetade föreningarna för att lyfta bibliotekens viktiga roll i regionen.

Nya regler kring utvecklingsstödet

Svensk biblioteksförenings utvecklingsstöd har delats ut årligen sedan 2010 och kan sökas av alla våra institutionella medlemmar. Nu har föreningen tagit fram nya regler för stödet.

– Sammanfattningsvis så tror vi att utvecklingsstödet är ett stöd som gör skillnad. För även om beloppen inte är enorma så vet vi att det ger enskilda medlemmar råg i ryggen att utveckla och synliggöra sin verksamhet genom stöd från föreningen, säger Peter Björkman som sitter i föreningens styrelse.

Historien om Sverige

Under hösten 2023 och våren 2024 arrangerade flera bibliotek runtom i Sverige förhandsvisningar, utställningar, författarsamtal och andra aktiviteter i samband med SVT:s serie Historien om Sverige. Information om och kring serien gick ut till Svensk biblioteksförenings medlemmar både före och under sändningen av serien. På föreningens webbplats fanns dessutom ett kalendarium med aktiviteter på biblioteken kopplat till serien.

– Vi på Svensk biblioteksförening är glada över det historieintresse som väckts av Historien om Sverige, Jenny Nilsson, utredare på Svensk biblioteksförening.

Mötesplats Profession – Forskning

I mitten av november hölls konferensen Mötesplats Profession – Forskning i Lund. Syftet med konferensen är att främja kontakt och erfarenhetsutbyte mellan utbildning, forskning och biblioteksverksamhet och årets tema är ”Uppdrag demokrati – fri information, möten och läsning i en polariserad tid”. Vi filmade våra huvudtalare, Hanna Carlsson, docent och lektor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Linnéuniversitetet och Nina Wormbs, professor i teknikhistoria vid Kungliga Tekniska högskolanKTH. Här kan du se deras föreläsningar.

AI-dagen

Den 14 juni anordnade Svensk biblioteksförening, Wikimedia Sverige och Institutet för immaterialrätt och marknadsrätt vid Stockholms universitet, i samarbete med Knowledge Rights 21, ett seminarium med fokus på text- och datautvinning samt artificiell intelligens i Aula Magna, Stockholms universitet.

Ny rapport: Bibliotekarier om sitt mediestrategiska uppdrag

I början av november släppte Svensk biblioteksförening en ny rapport om bibliotekariers mediestrategiska uppdrag. Jonas Söderholm, lektor vid Högskolan i Borås, har författat rapporten på uppdrag av föreningen.

Svensk biblioteksförenings utmärkelser

Den 21 november firade vi alla våra vinnare av Svensk biblioteksförenings utmärkelser. Vi sände hela prisceremonin via vår Facebook-sida. I år firade vi även att Aniarapriset fyller 50 år och att Bengt Hjelmqvists pris fyller 60 år. Nu söker vi även nya juryledamöter som utser pristagare, läs mer och ansök här.

Vi har fortsatt att låna ut vårt Instagramkonto till medlemmar som har fått visa upp sitt arbete under en vecka. Nu har kontot, tack vare er, fått över 7000 följare!

Biblioteksdagarna 2025 kommer att hållas den 21–22 maj på Borås kongress och temat är ”Tillbaka till framtiden”. Säkra din biljett redan nu! Föreläsare och övrigt programinnehåll kommer att presenteras under våren. Detta, och mycket mer, sker under 2025!

Du kan alltid höra av dig till oss på info@svbib.se, så återkommer vi till dig i januari.

Bild: AI-genererad.