Grubbebiblioteket i Umeå är ett av flera bibliotek runtom i världen som har en annorlunda bokklubb – en tyst bokklubb för introverta.
Vi har pratat med Kurt Levlin, bibliotekarie på Grubbebiblioteket, som berättar om fördelarna med klubben.
– Det fina med Silent Book Club, SBC, eller den tysta bokklubben för introverta, är att det inte finns några måsten. Deltagarna behöver varken ha läst en viss bok inför träffarna eller tänkt ut något att säga om boken. De behöver inte ens ha med sig en bok, de kan välja sin läsning när de väl är i biblioteket, säger Levlin.
I slutet av träffarna får deltagarna, om de vill, berätta om sin läsning.
– Fördelarna med en tyst bokklubb är att alla kanske inte vill träffas och prata om en viss bok men uppskattar ändå gemenskapen av att sitta och läsa tillsammans med andra. En annan fördel med SBC är att konceptet med valfri läsning lockar deltagare i spridda åldrar eftersom man får läsa precis vad man vill och hur man vill. Många av de yngre deltagarna till exempel läser ofta sina texter på engelska och på mobilen, berättar Levlin.
Silent Book Club som det kallas, eller ”tyst bokklubb” på svenska, har spritt sig över hela världen. Konceptet startades av två vänner i San Francisco 2012 som började träffas på en bar för att läsa tillsammans. Numera finns det över 500 avdelningar i över 50 länder. Medlemmarna träffas bland annat i barer och caféer, på nätet och givetvis – på biblioteket.
Hur stort har intresset varit för bokklubben?
– Antalet deltagare varierar, ibland är vi bara ett fåtal som deltar, ibland fler. Till våra träffar behöver man inte anmäla sitt deltagande, det är bara att dyka upp. Vad gäller åldrarna är spridningen stor, från ungdomar till pensionärer, säger Levlin.
Den tysta bokklubben på Grubbebiblioteket har funnits sedan 2018 med månatliga träffar.
– Det som skiljer SBC från andra bokcirklar är som sagt att deltagarna får läsa precis vad de vill och hur de vill. Det är alltså inte böckerna som läses som är i fokus utan samvaron, berättar Levlin.
Vad har ni fått för reaktioner på den tysta bokklubben?
– Under en lång period har SBC på Grubbebiblioteket levt ett ganska stillsamt liv i sann SBC-anda men på senare tid verkar det som fler ha fått upp ögonen för den här typen av gemenskap, vilket är mycket roligt, säger han.
Har du några tips för andra bibliotek som vill starta en tyst bokklubb för introverta?
– Intresse för böcker och läsning är väl det enda som krävs. Sedan är det ju viktigt att erbjuda fika och sköna stolar! Det kan också vara bra att försöka placera träffarna på en dag och tidpunkt när det ofta är lugnt på biblioteket. Startar man en cirkel är det också bra att tänka långsiktigt och inte tappa modet även om det inte kommer så många deltagare de första gångerna. Det kan ta tid att arbeta in konceptet, berättar Levlin.
På Grubbebiblioteket börjar cirklarna med att Kurt Levlin kort presenterar några böcker eller författare utifrån ett visst tema medan de fikar. Sedan får man ta med sig sin kaffe- eller temugg och sätta sig på valfri plats. Många väljer också att sitta tillsammans kring samma bord och läsa tyst. Efter en timme samlas bokklubbsdeltagarna och då får de som vill berätta om sin läsning, berättar han.
– Vem som helst kan ju starta en avdelning, det behöver inte vara på ett bibliotek som man samlas. För den som är intresserad finns det en informativ hemsida på nätet där det går att läsa mer om Silent Book Club och även få tips på hur man kan hålla kontakt med andra SBC- avdelningar.
Läs mer på Silent Book Clubs webbplats, länk öppnas i ny flik.