I Helsingborg går man mot strömmen och satsar stort på kulturen genom att bland annat bygga ett nytt områdesbibliotek och utbyggnad av stadsbiblioteket.
I början av hösten antog staden ett nytt kulturpolitiskt program och redan nästa år går tio extra miljoner till kulturen. Vi har pratat om det nya områdesbiblioteket och den stora ombyggnationen av stadsbiblioteket med Karin Ahlstedt, som är bibliotekschef.
– Det är oerhört klokt, roligt och bra att Helsingborg går mot strömmen och tydligt satsar på biblioteksverksamhet. För mig som bibliotekschef är det fantastiskt att få vara med om något så unikt. Det kommer att bli utmanande och arbetsintensivt, men mest roligt, säger Ahlstedt.
Hon menar att satsningen är både efterlängtad och viktig för Helsingborgarna och att det kommer att bli ett stort lyft för staden.
– Biblioteken står för öppenhet och inkludering, de kittar samman människor. Därmed spelar biblioteken en avgörande roll för att skapa trygga, hållbara och stabila samhällen. Kulturen och biblioteken kan i tider som dessa stå för hopp och kraft, säger Ahlstedt.
Det nuvarande stadsbiblioteket byggdes för snart 60 år sedan och sedan dess har mycket hänt. Helsingborg har fördubblats i invånarantal, besökarnas behov och beteende har förändrats och nuvarande lokaler är inte anpassade för modern biblioteksverksamhet.
– Vi är helt enkelt för trångbodda och vi ser också alldeles för många behovskrockar mellan våra besökare. Det är därför hög tid att helsingborgarna får det stadsbibliotek de är värda: ett attraktivt, relevant och uppdaterat bibliotek skapat med och för invånarna, säger hon.
Från beslut till verklighet
Diskussionerna om ett nytt stadsbibliotek har pågått länge och 2019 tog kommunfullmäktige beslutet om att bygga om biblioteket. I samband med ombyggnationen av stadsbiblioteket utlyste staden en arkitekttävling och nu har man utsett en vinnare som visas upp på biblioteket i en utställning.
– Reaktionerna har överlag varit positiva och många har gratulerat oss till det bästa förslaget. Jag bemannade utställningen vid flera tillfällen och fick bara höra glada tillrop och lyckönskningar. Det har såklart höjts en del negativa röster, men de har mest handlat om estetiska aspekter, till exempel att ”rött är fult”. Min roll i juryn var inte att värna om de estetiska och arkitektoniska aspekterna, utan min roll var att säkra det bästa förslaget utifrån invånarnas behov och önskemål av biblioteksverksamhet, samt förutsättningarna att bedriva verksamhet i lokalerna, säger Ahlstedt.
För att bygga ett bibliotek som är hållbart över tid startades 2019 ett omfattande arbete som involverade invånarna som identifierar vad framtidens bibliotek kan vara, vilken verksamhet som ska finnas och vilka funktioner som behövs. Ahlstedt menar att det handlar om en förflyttning, där användarna ges makt över innehållet.
– Vi har således ett gediget insiktsmaterial att luta oss mot. Vi har haft samtal med ca 1500 invånare i staden – dialoger har förts med både de som använder biblioteket idag och de som inte gör det. Barn och familjer, äldre, ungdomar, studenter, personer i olika former av utanförskap, de som besöker biblioteket ofta och mer sällan har kommit till tals.
Dialoger har förts även med bibliotekets prioriterade målgrupper och personalen på biblioteket. Resultatet kan sammanfattas i att invånarna i Helsingborg tycker biblioteket ska vara:
- Invånarnas mötesplats
- En plats för berättelser, information och kunskap i olika former
- En central plats för demokrati och delaktighet
- Hållbarhet och delade resurser
– Helsingborgarna anser att bibliotekets kärna är en spännande, attraktiv och hållbar plats för alla invånare där de känner sig värdefulla, inkluderade och delaktiga – en plats där drömmar föds och växer, säger Ahlstedt.
Inför om- och tillbyggnaden som startar våren 2026 ska man tömma hela det nuvarande stadsbiblioteket och vid årsskiftet 2025/2026 flyttar de in stadsbiblioteksverksamheten i tillfälliga lokaler. Just nu är de mitt uppe i att riskbedöma tilltänkta tillfälliga lokaler.
Nytt områdesbibliotek
I somras beslöt fullmäktige i staden att öppna ett nytt områdesbibliotek men redan 2022 gjordes en utredning av tillgången till biblioteksverksamhet i staden. Då pekades bland annat Mariastaden ut som ett av två områden där det saknades bibliotek i närområdet. Mariastaden är ett av de nyare områdena i Helsingborg, där det bor såväl många barnfamiljer som unga samt äldre och stadsdelen växer stadigt i snabb takt.
– När beslutet kom i juni om att resurser avsatts för etableringen av ett nytt områdesbibliotek, så var det därför oerhört välkommet. Det är så glädjande att staden ser värdet av och tillgången till bibliotek i den lokala kontexten. Det finns även planer på ytterligare ett områdesbibliotek inom de närmaste åren, men än är inga beslut fattade, säger Ahlstedt.
Planerad uppstart för Mariastadens områdesbibliotek är 2025.
”Visst är det mycket på gång!”
Målet är att Helsingborg ska bli en kulturstad för alla men framför allt att barn och unga ska ha tillgång till kultur i sina liv. Det är ett av huvudspåren i Helsingborgs kulturpolitiska program för åren 2025–2028 som antogs av fullmäktige i mitten av oktober.
– Helsingborg är en kulturstad oavsett konjunktur. När en stor del av landets kommuner genomför besparingar på kulturskolan och biblioteken går vi mot strömmen och satsar, säger Alexander Kolind, ordförande i Helsingborgs kulturnämnd, i ett pressmeddelande.
Förutom ett nytt områdesbibliotek och om- och tillbyggnation av stadsbiblioteket ska helsingborgarna få en starkare kulturskola, ett förnyat kulturhus och en filmsatsning.
– Visst är det mycket på gång! Jag har aldrig gjort något likande tidigare, men jag känner mig helt trygg tack vare våra otroligt kompetenta och engagerade medarbetare samt den kompetens och erfarenhet som finns i förvaltningen och staden. Jag är oerhört stolt, tacksam och ödmjuk inför uppgiften, säger Ahlstedt.
Foto: Rickard Johnsson.