Det har varit en händelserik vår och mitt i sommarvärmen fattade regeringen beslut om propositionen Stärkta skolbibliotek. I propositionen föreslås bland annat en förändring av skollagen som innebär att varje elev ska få tillgång till ett skolbibliotek bemannat med en bibliotekarie med utbildning i biblioteks- och informationsvetenskap. Huvudregeln är att ett sådant bibliotek ska finnas på den egna skolenheten.

– Det är mycket glädjande att regeringen nu fattat beslut om alla elevers rätt till ett bemannat skolbibliotek. Skolbibliotek stärker både elevers läsning och medie- och informationskunnighet. Att alla elever får tillgång till ett bemannat skolbibliotek gör den svenska skolan mer likvärdig, säger Silvia Ernhagen, generalsekreterare, Svensk biblioteksförening.

Riksdagen förväntas fatta beslut om propositionen under hösten 2024 och lagändringarna ska träda i kraft 1 juli 2025. Det här kommer föreningen att bevaka under hösten.

Kommande utredningar

I september lämnar vi in vårt remissvar på utredningen “Ansvar och oberoende – public service i oroliga tider”. Under hösten kommer även Folkbildningsutredningens betänkande “Bildning, utbildning och delaktighet – folkbildningspolitik i en ny tid” på remiss.

– Vi hoppas även på att en proposition om inskränkningar i upphovsrätten kommer under hösten. I slutet av året kommer även forskningspropositionen, vilken är viktig för forskningsbibliotekens arbete, säger Lisa Gemmel, press- och opinionsansvarig på Svensk biblioteksförening.

Mötesplats Profession – Forskning

Under hösten kommer föreningen, tillsammans med utbildningarna på Lunds universitet och Högskolan i Borås att anordna konferensen Mötesplats Profession – Forskning i Lund den 14–15 november 2024 och årets tema är ”Uppdrag demokrati – fri information, möten och läsning i en polariserad tid”. Konferensen vill främja kontakt och erfarenhetsutbyte mellan utbildning, forskning och biblioteksverksamhet.

Bibliotekens demokratiuppdrag är brett. Det kan röra sig om informationsfrihet, rätten att kunna läsa och biblioteket som mötesplats. Vi hoppas konferensen kommer att spegla många av dessa olika aspekter, säger Jenny Nilsson, utredare på Svensk biblioteksförening.

Här kan du läsa mer om konferensen och anmäla dig!

Utvecklingsstöd

Under hösten är våra institutionella medlemmar välkomna att söka vårt utvecklingsstöd. Det ska användas till utvecklingsarbete vid ett bibliotek eller motsvarande institution. Sista ansökningsdag är 17 oktober. Under åren 2020–2024 prioriteras projekt med en tydlig koppling till föreningens vision. Alla typer av bibliotek är välkomna att söka. Här kan du läsa mer och ansöka om stödet.

Bokmässan

I år arrangerar Svensk biblioteksförening Biblioteksscenen tillsammans med Kulturförvaltningen Västra Götalandsregionen och Kungliga biblioteket. Här samsas hela 36 programpunkter den 26–27 september så besök oss gärna om du är på plats. Ett tips är att lyssna på Jenny Nilsson, utredare på Svensk biblioteksförening som ska samtala med Jonas Söderholm, universitetslektor vid Högskolan i Borås och Åsa Söderlind, tf akademichef vid Högskolan i Borås om en ny rapport som belyser bibliotekens mediestrategiska arbete. Söderholm har fått i uppdrag av Svensk biblioteksförening att skriva rapporten som släpps senare i höst. Här kan du se samtliga programpunkter som Svensk biblioteksförening arrangerar på Bokmässan.

Medlemskampanj

Under hösten kommer föreningen även att bland annat se över vårt medlems- och evenemangsarbete.

– Jag ser fram emot det fortsatta arbetet med att se över vårt medlems- och evenemangsarbete. Så här i tider av terminsstart vill jag också slå ett extra slag för att vi nu har en engångsavgift för studerande som vill bli medlemmar i föreningen – 175 kronor för hela studietiden! säger Karin Martinsson, medlems- och evenemangsansvarig, Svensk biblioteksförening.

Är du inte medlem ännu? Bli medlem här!

Svensk biblioteksförenings utmärkelser

Under hösten delar Svensk biblioteksförening även ut nio utmärkelser: fem bibliotekspriser och fyra litteraturpriser. Håll utkik i våra kanaler för att läsa om årets pristagare och läs mer om våra utmärkelser här.