I början av oktober hålls årets nationella eMedborgarvecka som arrangeras av Digidelnätverket. Den hålls samtidigt med Dyslexiveckan. Syftet med kampanjveckan är bland annat att öka den digitala delaktigheten, öka användningen av och kunskapen om e-tjänster samt skapa ett tillfälle för dialog mellan e-tjänstutvecklare och användarna.
På biblioteket i Hultsfred kommer de fokusera på organisationer som Arbetsförening och Migrationsverket.

– Vi ska också försöka få till ett samarbete med Skatteverket och Försäkringskassan. Får vi till ett föredrag med alla fyra organisationer kommer vi att erbjuda detta under fyra dagar. Till dem som vill lära sig mer om hur man navigerar på deras olika hemsidor och vad man har för rättigheter, säger Hampus Eriksson som är bibliotekarie på Hultsfreds bibliotek.

Huvudfokus för årets eMedborgarvecka på Hultsfreds bibliotek är integration och digital delaktighet och därför kommer de även att genomföra en marknadsföringskampanj, där biblioteket går ut till SFI, Kompetens och asylboendena för att informera om detta.

– Vi tycker att det är viktigt att nå ut till så många som vi bara kan, framför allt nysvenskar men också dem som inte riktigt har kommit in i det svenska samhället – som känner sig utanför. Det är en skör balansgång, säger Hampus Eriksson.

Målet med kampanjveckan för Hultsfreds bibliotek är att fler ska bli digitalt delaktiga och förstå vad man kan åstadkomma på internet.

– Biblioteket får mycket ut av den här kampanjveckan som till exempel marknadsföring, som vissa inom biblioteksbranschen inte velat göra innan men som jag vet av erfarenhet att vi är väldigt duktiga på. Vi får vara en debattarena. Plus att vi ökar på besökssiffrorna, säger Hampus Eriksson.