Han bygger en 10 000-årsklocka i öknen, har vunnit flera VM-titlar med egenbyggda slagsmålsrobotar, och tycker att fler ska tänka långsiktigt. Han heter Alexander Rose och den 18 maj talar han på Branschdagarna.

Anmäl dig till Branschdagarna

Alexander Rose är industridesigner och VD för Long Now Foundation, en organisation som arbetar med att främja långsiktigt tänkande hos både individer och i samhället. Organisationen har sitt hem på The Interval i San Francisco, där de också driver bar och kafé, och sedan 2003 arrangerar seminarier på temat långsiktigt tänkande. Läs vår intervju med Alexander: ”Vi lever mitt i en 20 000-årig historia”

Vilka institutioner består?

Under Branschdagarna kommer att han att tala om skapandet av institutioner som består över tid, ett ämne han skrivit mycket om som en del av projektet The Organizational Continuity Project. Vilka institutioner är det som består? Vad har de gemensamt och vilka element och strategier är det som bidrar till deras överlevnad? Hur kan vi som arbetar med bibliotek dra lärdom av detta? Med dessa spännande frågor kommer vi att inleda konferensdagen med temat ”Rummet” den 18 maj,
Läs mer om The Organizational Continuity Project (nytt fönster).

10 000-årsklocka

Alexander Rose arbetar också med projektet att bygga en jättelik mekanisk klocka, The Clock of the Long Now, som ska visa rätt tid i minst 10 000 år med minimalt underhåll. Klockan är tänkt som en symbol för människans långsiktighet, och som en ikon för det långsiktiga tänkandet.

En första prototyp av klockan, som började ticka på nyårsafton 1999, finns nu på Science Museum i London. Under 2018 började arbetet med att bygga klockan i ett berg i en öken i Texas, genom en donation från Amazons grundare Jeff Bezos. Videon här intill visar en del av det påbörjade arbetet.

Grundidén är utarbetad av uppfinnaren och entreprenören Danny Hill, vars ursprungliga tanke var att klockan skulle ticka en gång per år, ha en sekel-visare som flyttade sig vart 100:e år, och en gök som kom ut en gång per 1000 år. När klockan kommer att vara färdig är ännu inte klart, men den kommer då att finnas tillgänglig att besöka för allmänheten.
Läs mer om klock-projektet (nytt fönster)

Foto av Alexander Rose: Chris Michel