Under Biblioteksdagarna 2024 i Skellefteå medverkar Mikke Ejrevi, VD och museichef på Skellefteå museum, i ett samtal om biblioteket som kreativt rum.

– Det känns väldigt bra att medverka på Biblioteksdagarna i Skellefteå. Det var faktiskt den första konferensen som bokades in i Sara kulturhus. För snart tio år sedan började jag att arbeta för att dagarna skulle komma till Skellefteå så det är väldigt kul att de nu äntligen är här, säger Mikke Ejrevi, som tidigare jobbade som kultur- och bibliotekschef i Skellefteå kommun.

Varför är det relevant att diskutera biblioteket som kreativt rum?
– Bibliotek som väsen har i min värld en given mening att bidra till samhällets kreativitet och demokratiska värderingar. I dag är det kanske viktigare än någonsin. Bibliotek har bevisligen varit skickliga på att anpassa sig utifrån samhällets behov och i dag har vi stora behov av vår kollektiva kreativitet för att exempelvis klara de hållbarhetsutmaningar vi står inför.

Varför ska man komma och lyssna på panelsamtalet?
– Jag har väldigt intressanta och kloka personer vid min sida i detta panelsamtal och jag är själv väldigt peppad på att höra vad de har att säga om biblioteket som kreativt rum. De är värda entrépengen. Själv har jag ju lämnat biblioteksvärlden och det ger mig kanske lite kreativt utrymme att vara mer ”wild and crazy” än tidigare? Om inte kan jag åtminstone tillföra ett lokalt perspektiv kopplat till Sara kulturhus och biblioteksverksamheten i Skellefteå.

Vad hoppas du att deltagarna tar med sig från programpunkten?
– Min förhoppning är att deltagarna blir inspirerade av samtalet och att de ges möjlighet att utmana sina tankar om biblioteket som kreativt rum och som kreativt väsen.

Anmäl dig till Biblioteksdagarna

Fotograf: Patrik Degerman.