Bengt Hjelmqvists pris för framstående insatser på folkbiblioteksområdet går i år till Ingalill Stenmark, bibliotekarie på Sveriges depåbiblioteket och lånecentral i Umeå. Hon får priset för att ha arbetat för likvärdig biblioteksservice inom bibliotekssverige.
Biblioteket jobbar med att bygga upp ett bokmagasin som möjliggör fjärrlån av äldre titlar tack vare att biblioteken donerar sina gallrade böcker. De ordnar också utbildningar inom bland annat fjärrlån och gallring. Nu, hösten 2024, inleder de ett samarbete med Kungliga biblioteket, KB, kring digitisering som ett led i bevarande och tillgängliggörande för alla låntagare. Samarbetet innebär digitisering av Depåbibliotekets efterfrågade böcker som är äldre än 100 år.
Grattis! Hur reagerade du när du fick veta att du är årets vinnare?
– Först blev jag alldeles tyst – vilket inte händer så ofta. Jag blev väldigt överraskad men givetvis glad och stolt. Det tog en vecka eller två att smälta det hela, säger Stenmark.
Juryn vill främst uppmärksamma din insats med att introducera gallringsmodellen CREW i Sverige. Kan du berätta lite om det?
– Det är en metod som förenklar gallringen genom att ge en tydlig struktur. Inspirationen kommer från USA där CREW använts i decennier och från Norge som introducerade metoden 2018. Som en del i Sveriges depåbibliotek och lånecentrals uppdrag att stödja folkbiblioteken kring frågor om gallring så har jag översatt riktlinjerna till svenska samt anpassat dem till våra svenska förhållanden. Tillsammans med kollegor har vi erbjudit webbinarier samt specifika workshops på efterfrågan. Det har varit stort intresse för gallringsfrågor och vi har haft många intressanta diskussioner med bibliotekskollegor i olika delar av landet, säger hon.
Varför är det arbetet viktigt?
– Det är viktigt att ha rätt bestånd på sitt bibliotek utifrån lagstiftning, bibliotekets uppdrag och målgrupper. Genom att jobba systematisk, att regelbundet utvärdera och gallra beståndet kommer samlingen att vara aktuell och relevant för våra låntagare. Det är ett ”vardagsarbete” som bidrar till kvalitet. När vi har en medieplan kring vad vi har på biblioteken både utifrån förvärv och gallring så blir det enklare att möta eventuella frågor och ifrågasättanden från olika håll. Gallring fordrar professionellt kunnande, erfarenhet och gott omdöme. Vi vet vad vi gör och varför, säger Stenmark.
Vad driver dig i ditt arbete som bibliotekarie?
– Det som driver mig är nog nyfikenhet och lust att lära sig nya saker. Trots att jag har varit i branschen så länge finns det massor att lära och utveckla. Jag har arbetat på olika bibliotekstyper och det är mångfalden som är rolig. Genom åren har det varit olika fokus på olika områden, allt från bokprat, inköp och bokuppsättningar, till planering av nya bibliotek, ledarskap, digitisering. Just nu är fokus på det nationella bokmagasinet, säger Stenmark.
Vilka frågor inom folkbiblioteksområdet ser du som viktigast just nu?
– Det finns så många viktiga arbetsuppgifter så det är svårt att peka ut något. Det är viktigt att få en jämlik tillgång till biblioteksverksamheten oavsett var man bor – kanske är det en utopi, men något att sträva efter. Att biblioteken är en fri och oberoende plats för möten mellan människor, med inspiration till lärande och läsande. Biblioteken har fortfarande ett stort förtroende från medborgarna och alla olika bibliotekstyper behövs. Det vore dessutom underbart om skolbiblioteken äntligen kan bemannas med utbildad personal på alla skolor och att de får en tydlig roll i undervisningen, säger hon.
Juryns motivering:
”Ingalill har under många år, och i många olika roller, arbetat för likvärdig biblioteksservice inom bibliotekssverige. Juryn vill främst uppmärksamma hennes insats med att introducera gallringsmodellen CREW i Sverige. Ingalill har tillsammans med kollegor på Depåbiblioteket arbetat med att sprida ”Riktlinjer för gallring och medieplanering med utgångspunkt från CREW-modellen” för andra bibliotek och regioner. Mediebeståndet är en stor del av folkbibliotekens arbete och uppdrag och en förutsättning för att lyckas med det läsfrämjande och demokratiska uppdraget. Det har länge funnits behov av aktuella metoder och en fördjupad kunskap om mediehanteringsarbete. Ingalills insats med att förmedla CREW-modellen har gett folkbiblioteken ett verktyg för att arbeta systematiskt med mediehanteringen och beståndet, vilket har bidragit till uppdaterade och relevanta samlingar som biblioteksbesökare i hela Sverige har nytta av.”
Fotograf: Victoria Edman.