Nu har IBBY Sverige, International Board on Books for Young people, startat en insamlingskampanj i samarbete med bland annat Svensk biblioteksförening. Var med och bidra för att stötta de ukrainska barnens framtidstro.

Rysslands invasion av Ukraina har nu pågått i ett år. Varje dag sedan invasionen inleddes har kriget medfört död, sorg och mänskligt lidande. I tragedier som dessa drabbas framför allt de unga, barnen. IBBY Sverige har av dessa skäl initierat en insamlingskampanj. Kampanjen sätter barn, barnlitteratur och barnbibliotek i blickfånget för att stärka de ukrainska barnens framtidstro och ge tröst i stunden.

– Vi ser positivt på IBBY:s initiativ och samverkar med flera andra organisationer inom barnbokssverige för att stötta det viktiga arbete som görs i Ukraina, säger Björn Orring, tillförordnad generalsekreterare på Svensk biblioteksförening.

Under perioden 17 februari till den 24 september 2023 kommer IBBY att intensifiera sina ansträngningar. Detta sker i samarbete med Svensk biblioteksförening, Svenska barnboksakademin, författarförbundets barn- och ungdomssektion: BULT, Svenska Förläggarföreningen och Svenska Tecknare. Alla insamlade medel går oavkortat till IBBY Ukraina samt till projektet ”Ett barnbibliotek i resväskor – för barn på flykt i Ukraina”. Projektet drivs av Julia Vasilenko, tidigare ansvarig för barnbiblioteket i insamlingskampanjens sidor på IBBY.se, länk öppnas i nytt fönster.

Bidra till insamlingen!

Det är enkelt att bidra till insamlingen: Swisha 1230588442 eller använd QR-koden.
Varje månad redovisas hur de insamlade medlen används i Ukraina. Insamlingen avslutas i samband med bokmässan i Göteborg den 24 september.

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Unsplash.