Varje år den 23 april firas Unescos Världsbokdag. Då uppmärksammas böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Inför årets Världsbokdag arrangerar vi tillsammans med Svenska Unescorådet för första gången en Instagramtävling! Var med och tävla om fina priser från Svensk biblioteksförening och Svenska Unescorådet.

”Har du öppnat en bok, har du öppnat världen”

Har Elena Ferrantes Min fantastiska vännina fått dig att förstå innebörden av vänskap? Kanske fick Markus Zusaks Boktjuven dig att förstå vikten av det skrivna ordet? Fick Erich Maria Remarques På västfronten intet nytt dig att fundera på krigets meningslöshet? Eller är Pippi Långstrump fortfarande din stora förebild? De flesta har någon gång läst en bok som gjorde särskilt starkt intryck. Böcker kan inspirera och skapa nyfikenhet, eller öppna ens ögon för hur världen ser ut bortom den egna vardagen. De ger oss insikter om andra människors levnadsvillkor, på andra platser och i andra tider. Lika mycket kan de skapa förståelse för ens egna förutsättningar i livet. Många minns en bok som gav en särskilt stark känsla av att ha förstått något nytt och viktigt om världen – har du?

I så fall hoppas vi att du vill berätta om den i vår tävling!

Hur går jag med i tävlingen?
Du behöver ett Instagramkonto för att delta. Tävlingen pågår 7 – 22 april.

Regler:
1.    Gör ditt konto publikt under tävlingen så vi kan se ditt bidrag.

2.    Lägg upp en bild på en bok som öppnade dina ögon för något viktigt om världen. Berätta om din upplevelse!

3.   Tagga din bild med @svbib och @unescosverige. Använd hashtag: #minbokomvärlden

4.    Lägg upp din bild senast den 22 april.

5.    Du får gärna lägga upp flera bidrag, men max 1 pris/person.

6.   När tävlingen tar slut lottas vinnarna ut och presenteras på www.unesco.se på Världsbokdagen den 23 april.

Tips!

Vill du berätta om en bok som du har läst utan att ha ett eget exemplar att fota? Låna boken på biblioteket, eller fundera ut andra kreativa sätt att gestalta din upplevelse.

Priser:
10 vinnare lottas ut och får ett paket med priser: Tygpåse från Svenska Unescorådet eller Svensk biblioteksförening. Kopp från Svensk biblioteksförening designad av Elin Lucassi.
En vinnare, som också lottas ut, får dessutom boken The World’s Heritage – a complete guide to the most extrordinary places med bilder och fakta om alla Unescos världsarv.

Under tävlingens gång:
Sök på #minbokomvärlden för att få lästips och inspiration till ditt eget bidrag!