Stort grattis Cilla Dalén, bibliotekarie på Enbacksskolan i Tensta, som har tilldelats Svenska Akademiens bibliotekariepris.

Cilla Dalén tilldelas priset med följande motivering: ”Svenska Akademiens bibliotekariepris för år 2022 tilldelas Cilla Dalén, Enbacksskolan i Tensta, för hennes engagerade arbete kring litteratur och läsning och hennes förmåga att inspirera och sprida kunskap till såväl elever som kollegor.”
Sedan år 2019 är Dalén bibliotekarie på Enbacksskolan i Tensta, och till tidigare arbetsplatser hör Hjulsta grundskola, där hon inledde ett pågående läsfrämjande skolprojekt runt ALMA-priset. Cilla Dalén är även författare, och har bland annat skrivit lättlästa biografier om Astrid Lindgren, Alfred Nobel, Selma Lagerlöf med flera. Hon har tidigare tilldelats Ingvar Lundbergpriset år 2020, samt Svensk biblioteksförenings utmärkelse Greta Renborgs pris för god marknadsföring av bibliotek år 2018.

 

Hur reagerade du när du fick veta att du tilldelats utmärkelsen?
– Det är förstås jättefint: någon vänlig själ har nominerat mig och en jury har tittat på mitt arbete och bedömt det värt att lyftas fram. Jag antar att min synlighet är en stor del i detta, jag har till exempel bloggat om mitt arbete i drygt elva år på bloggen ”Vad gör de i biblioteket?”. Men jag har fått för många priser nu, nu måste vi alla skicka in nomineringar åt olika håll så att andra skolbiblioteksverksamheter får synas!

I priset ingår en prissumma på 30 000 kronor som går till din arbetsplats; har du några idéer för hur ni vill använda summan?

– Ja, funderingar bara än, men jag har ett bra mediekonto på min skola så jag tycker inte vi ska köpa böcker för pengarna. Jag vill fixa något festligt för eleverna, kanske berättarföreställningar eller författarbesök?

Vad är du mest nöjd med att ha uträttat i din karriär hittills?
– I pressmeddelandet nämns ju arbetet med Astrid Lindgren Memorial Award på min förra arbetsplats, Hjulsta grundskola. Men jag tycker också att jag tillsammans med all personal och skolledning där jag arbetar nu, på Enbacksskolan, har kunnat bygga upp en välfungerande och stabil skolbiblioteksverksamhet. Det är ett vanligt, gott arbete i skolbibliotek, sådant som kan bedrivas om man är en heltidsanställd bibliotekarie på 400 elever och har tillräckligt med pengar för att kunna köpa böcker som eleverna vill läsa.

Vad är viktigast för dig i rollen som bibliotekarie?
– Viktigt, och svårt, är att fundera över var min tid och kompetens kan göra mest nytta – i en organisation med många skickliga och engagerade arbetskamrater.

Foto: Håkan Elofsson.