Hanna Agebjörn, barnbibliotekarie på Vellinge bibliotek, kommer under Biblioteksdagarna 2024 att presentera sin programverksamhet ”Läsning, skapande och VR: Kliv in i din egenskapade sagovärld med VR-glasögon”. Det är under programpunkten ”Kreativ programverksamhet”, där flera bibliotek presenterar vad som gått bra samt dåligt med sina verksamheter.

– Under min presentation ska jag berätta om ett roligt sätt att inspirera till och fördjupa läsning med skapande och ny teknik som kan göras även i det lilla bibliotekets barnverksamhet. För det är nog många som drömt om att att bli en pyssling. Tänk att få skapa en sagovärld och sedan hoppa in i den, att få uppleva hur det är att åka runt i ett leksakståg och känna sig lika liten som karaktären Nils Karlsson Pyssling. Med hjälp av VR-glasögon och en 360-kamera går det faktiskt att uppnå, säger Agebjörn.

Vellinge bibliotek arbetar gärna med kreativ verksamhet i det läsfrämjande arbetet på olika sätt, och med stöd från Stärkta bibliotek har biblioteket de senaste åren utforskat hur man kan kombinera läsning och skapande med ny teknik.

– Vi har utvecklat denna metod som slagit väl ut, ”så coolt” enligt barnen, och det känns därför roligt att presentera programidén för andra bibliotek, säger hon.

Vad hoppas du på att deltagarna får med sig efter att ha lyssnat på dig?
– Jag hoppas ge en idé om hur man kan arbeta kreativt med läsning och VR med barngrupper. Ett kul sätt där tekniken används för att uppnå något vi inte kunnat göra utan den, och där även mindre läsvilliga ofta rycks med av idén och in i läsning och diskussion. Jag hoppas också inspirera till att skapa sagovärldar tillsammans med barnen som ett sätt att uppmuntra till fantasi och berättande, och ge möjlighet att göra avtryck i biblioteket.

Varför ska man komma och lyssna på dig?
– Om du någon gång drömt om att bli en pyssling, funderar över kreativ delaktighet i biblioteket eller är nyfiken på hur man kan arbeta med ny teknik på ett läsfrämjande sätt utan att tekniken tar över, då kan förhoppningsvis min presentation ge inspiration och idéer.

Anmäl dig till Biblioteksdagarna