Barakat Aldammad är ny ledamot i Svensk biblioteksförenings styrelse – ett uppdrag han ser som en möjlighet att jobba mer övergripande kring biblioteksfrågor.

Det var under Svensk biblioteksförenings årsmöte, som ägde rum 15 maj 2024, som Barakat Aldammad valdes in som ny styrelseledamot tillsammans med Elin Nord.

Berätta om dig själv!
– Jag är en utbildad bibliotekarie från Damaskus i Syrien, kom till Sverige 2014 och hade med mig examen i bagaget. Jag hade arbetat på bank i Qatar och gjort praktik på Alexandria-biblioteket innan jag hamnade här och började jobba som mångspråksbibliotekarie i Skara. Senaste två åren jobbade jag som bibliotekskonsulent med inriktning flerspråk på Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregion och idag arbetar jag som enhetschef på Örebro bibliotek.

Aldammad har under sitt yrkesliv jobbat med det mesta: han har arbetat utvecklingsinriktat med bland annat mångspråk och tillgänglighet där han har initierat, planerat och genomfört flera aktiviteter på biblioteket för både barn- och unga samt vuxna. Han har även skapat kontakter med invånare i och utanför verksamheten, deltagit i olika nätverk som riktar sig till mångspråk och delaktighetsarbete samt omvärldsbevakat allt som rör biblioteksfrågor.

– Kort sagt har jag engagerat och intresserat mig lokalt, regionalt i och nationellt. Genom det så har jag byggt ett stort nätverk där det ingår bibliotekarier, biblioteksutvecklare samt bibliotekschefer i hela landet. Ett nätverk som hjälpt mig med att gräva vidare i alla möjliga biblioteksfrågor, tänka långsiktigt, ”utanför boxen” och prova nytt. Jag har även fungerat som stöd till folkbiblioteken, samordnat nätverksträffar, konferenser och fortbildningar. Jag brukar också föreläsa och moderera panelsamtal inom ämnet mångspråk och flerspråkighet, säger han.

Varför vill du sitta med i styrelsen för Svensk biblioteksförening?
– Jag har alltid engagerat mig i Svensk biblioteksförenings arbete via expertnätverken och särskilt Expertnätverket för bibliotekens arbete med mångspråk och nyanlända, där jag de senaste fem åren har varit kontaktperson för nätverket. Nu är det dags att ta mig vidare till nästa steg, där jag kan jobba mer övergripande. Det är lärorikt att sitta i styrelsen för biblioteksföreningen, där kan jag skaffa ny erfarenhet och kunskap inom en mängd biblioteksfrågor, som ju är underbart. Man får också möjlighet att vara med och påverka föreningens arbete och se nya perspektiv tillsammans med de andra i styrelsen.

Vad vill du bidra med i styrelsen?
– Jag hoppas verkligen på ett gott samarbetsklimat, där jag tillsammans med de andra kompetenta och sakkunniga i styrelsen kan driva föreningsarbete framöver genom att vara öppna och transparenta mot varandra samt mot alla medlemmar. Att bevara folkbiblioteken som är demokratiska arenor och öppna för alla, biblioteksutvecklingens roll i samhället, kompetensförsörjning inom sektorn, representation och skolbiblioteksfrågan ser jag verkligen fram emot att ta upp, diskutera och bidra med i det kommande arbetet.

Är det något annat du vill att medlemmarna ska känna till om dig?
– Nej, men jag vill skicka med detta: Världen är så stor och inte bara den lilla bubblan som vi befinner oss i, så därför är det viktigt att kliva ur den, tänka nytt och våga satsa på riktigt. Och för att göra allt detta så måste vi vara nyfikna och skaffa nya kompetenser hela tiden. Det finns inget rätt eller fel, bara att köra!