Kajsa Ravin, generaldirektör för Kulturrådet, är ordförande för det nyinrättade läsrådet. Under Biblioteksdagarna i maj kommer hon att prata om att bibliotek och bibliotekariernas roll i läsfrämjande är central.

– Jag ser fram emot att träffa er alla på plats och inte digitalt. Att dessutom prata om bibliotek och vägval känns väldigt angeläget.

Du kommer ju prata om att bibliotek och bibliotekariernas roll i läsfrämjande är central, vad har du för relation till biblioteken/bibliotekarier?
– I mitt yrkesliv har jag varit ansvarig för folkbiblioteksverksamhet och regional biblioteksverksamhet och därigenom tagit del av olika biblioteksverksamheter. Jag imponeras av att biblioteken attraherar så många olika människor: från bebisar till årsrika, från studenter till socialt utsatta, från kulturtanter till tidningsläsare, nyanlända och alla där emellan.

Vad är det viktigaste du vill att deltagarna ska ta med sig efter att ha lyssnat på dig?
– Veta lite mer om Kulturrådets arbete i allmänhet och kanske Läsrådets i synnerhet.

Årets tema är ”Vägval”, vad tycker du om det?
– Biblioteken har ju en lagstiftning som ställer höga krav på verksamhetens räckvidd och prioriteringar. Hur kommer det att se ut framöver – vad tror ni alla i bibliotekssektorn? Blir spännande att höra.