IFLA World Library and Information Congress (WLIC) arrangeras i Aten, Grekland, 24 – 30 augusti 2019. Från föreningen reser generalsekreterare Karin Linder och Jenny Nilsson, Björn Orring och de 30 medlemmar som tilldelats vårt IFLA-stipendium.

Foto: Privat

En av de som fått stipendiet är Tamara Laketic. Hon jobbar som bibliotekarie på Täby bibliotek och i hennes arbete försöker hon inrikta sig på bland annat hbtq-frågor.

– Jag förväntar mig att få höra många intressanta föreläsningar från olika perspektiv följt av livliga diskussioner, säger hon.

Hon tycker det ska bli spännande att ta del av ny forskning och den senaste utvecklingen inom biblioteks- och informationsvetenskapsvärlden.

– Jag vill alltid ha koll på den senaste forskningen eftersom jag är väldigt intresserad av biblioteks- och informationsvetenskap. Jag försöker alltid tillämpa det senaste i mitt arbete samt att pröva nya metoder, säger Tamara Laketic.

Det hon mest ser fram emot är att få lyssna på föreläsningarna om LBTQ users samt Women information and Libraries.

– Det ska även bli roligt att få träffa kollegor från olika delar av världen samt att få besöka Greklands nationalbibliotek, säger hon.

En annan som också ska till WLIC är Anya Feltreuter. Hon är chef för biblioteken i Mjölby, Standing Committee Member i ILFA Management & Marketing och en av kontaktpersonerna för Svensk biblioteksförenings expertnätverk för folkbibliotekschefer.

– Jag ser fram emot årets konferens! Detta blir min fjärde konferens och jag tycker att det blir roligare för varje år, förmodligen för att det tar ett tag att se samband och kunna omsätta kunskaper och kontakter i det ordinarie arbetet, säger hon.

Foto: Privat

För Anya Feltreuter kommer konferensen innebära en hel del jobb. Hon kommer, tillsammans med sina kollegor, att anordna tre olika programpunkter.

– För mig kommer mycket tid att gå åt till arbetet i min sektion, Management & Marketing. I år kommer vi att samarbeta med CPDWL(?) kring Coaching initiative. Vi kommer hålla en Coaching session med möjlighet för konferensdeltagarna att på drop in-basis få coachning vad gäller frågor kring karriär, ledarskap med mera, säger hon.

Förutom Coaching sessionen kommer hon och hennes kollegor att ha en egen session, ”Beg, Borrow & Steal”, där 2019 års vinnare av IFLA PressReader International Marketing Award presenterar sina projekt. De kommer också arrangera sessionen ”Library Love Stories” tillsammans med IFLA Special Interest Group New Professionals.

Också Catharina Isberg från Helsingborg deltar i IFLA WLIC med stöd av Svensk biblioteksförening. Catharina Isberg är kontaktperson för föreningens expertnätverk för IFLA. Även den som inte har möjlighet att åka till WLIC kan ta del av vissa vidareutbildningar, skrifter och undersökningar som produceras av IFLA och av sektionerna.

Foto: Pixabay