Maria Alexiusson är tillförordnad kulturchef i Gislaveds kommun och hon har fått Svensk biblioteksförenings stipendium för att delta i IFLA:s årliga internationella konferens IFLA WLIC, som i år äger rum i Rotterdam, Holland.

– Jag är väldigt glad att få ta del av stipendiet, säger Alexiusson.

Vad har du för förväntningar?
– Jag ser fram emot att få träffa kollegor ifrån hela världen, och att inspireras av allt som görs inom biblioteksområdet. Och få ta del av nya perspektiv.

Varför vill du gå på WLIC?
– Det är en sådan styrka att så många inom biblioteksområdet träffas och diskuterar, utbyter erfarenheter, inspirerar och också planerar framåt. Jag är invald i sektionen för bibliotek med fokus på barn och unga, ”Libraries for Children and Young Adults” (C&YA) och under WLIC har vi flera arbetsmöten. Under resten av året ses vi digitalt för arbetsmöten men har också webbinarier som handlar om biblioteksverksamhet för barn och unga. Ett program vi ansvarar för är ”Sisterlibraries”, vi hade ett webbinarie tidigare i år som sändes digitalt. Där var jag med tillsammans med vårt systerbibliotek i Westerville, Ohio, USA som berättade om vad vi har gjort under de tio år vi varit systerbibliotek. Just att dela med sig av goda exempel och lyckade samarbeten är fantastiskt med biblioteksvärlden. Och just på WLIC har man chans att höra om så otroligt mycket som sker runt om i världen.

Vad ser du mest fram emot?
– Att träffa alla medlemmar i min sektion, det är otroligt spännande att ha kollegor från olika länder och olika biblioteksformer. Vi har setts digitalt nu under pandemin så jag ser mycket fram emot att få träffas. Jag ser också fram emot att ta del av vad som händer på bibliotek runt om i världen och att träffa kollegor från biblioteksvärlden.

Har du varit på WLIC förut?
– Ja, i Columbus, Wroclaw, Kuala Lumpur, Athen och Dublin.

Är det viktigt att gå på WLIC?
– I arbetet inom C&YA har vi kontinuerliga möten och olika arbetsgrupper digitalt under året. Att ha möjlighet att ses är viktigt. Och att möta kollegor ifrån hela biblioteksvärlden.