Evelina Estefors, bibliotekarie på barn- och ungdomsavdelningen på Hässleholms stadsbibliotek, är ny jurymedlem i Plakettjuryn, som utser tre plakettpriset för barn- och ungdomslitteratur.

– Tack, det känns så roligt! Vilken ära att få vara med! säger Estefors.

Varför valde du att vara med?
– Jag hoppades få komma med i juryn eftersom att jag har – och alltid har haft – ett väldigt stort intresse för barnboksbilder, bildberättande och konst för barn.

Vad betyder det här för dig?
– Det här innebär en möjlighet att djupdyka ännu mer i bilder för barn, tillsammans med likasinnade! Det ska bli så roligt att få vara med och uppmärksamma bilderboksskapande för barn i större sammanhang, och få vara delaktig i att lyfta konstnärer som briljerar på området.

Vad kommer du att tillföra?
– Jag hoppas kunna tillföra jurygruppen något genom mitt intresse för bilderbokskonst och kreativa uttryck.

Vad är viktigast för dig när du ska utse en vinnare?
– Jag tycker att det är viktigt att bilderna skapar närvaro och tillför berättelsen känsla och stämning. Att de fångar in betraktaren, har konstnärlig kvalitet och ger uttryck för personlighet.

Vad har du för bakgrund?
– Tidigare har jag bland annat utbildat mig inom konst och textilt skapande. Jag har en magister i etnologi, har jobbat i olika kreativa projekt med barn och ungdomar, och som gymnasiebibliotekarie. Nu arbetar jag som bibliotekarie på barn- och ungdomsavdelningen på Hässleholms stadsbibliotek. Jag har hand om skapande verksamhet för barn, och är bland annat engagerad i projektet ”Se din konst” här i Skåne, med konst-workshops för särskoleelever, med målet att inrätta ett permanent konstmuseum för barn. Jag är delaktig i internationella nätverk kring läsfrämjande och kreativitet. Jag arbetar även med design av våra biblioteks- och kulturhuslokaler – med formgivning, färgsättning och textilier – för att skapa en lugn och inbjudande miljö för våra besökare.

Vilken är din favoritbok?
– Jag är väldigt förtjust i Elsa Beskow, och ”Puttes äventyr i Blåbärsskogen” är kanske min främsta favorit, tillsammans med ”Tomtebobarnen”. Kaj Beckman återkommer jag också alltid till och om jag ska nämna någon mer nutida bilderboksskapare så tycker jag om Tanya Goryoshinas pasteller och akvareller.

Vad gör du på fritiden?
– Vid sidan av jobbet läser jag allt jag kommer över, för egen del och tillsammans med mina tre pojkar. Jag designar och målar smycken och print med inspiration från min eftersatta trädgård, och försöker hinna prova på olika hantverkstekniker och bildidéer.