Under Bokmässan i Göteborg tillkännagav idag kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke att programledaren, journalisten och TV-producenten Johan Anderblad blivit utsedd till Kulturrådets nationella läsambassadör för åren 2017-2019. Såhär kommenterar Johan Anderblad utnämningen. 

Hur känns det att vara den nya läsambassadören?
– Det känns jätteroligt! Jag blev naturligtvis väldigt överraskad över att bli tillfrågad, och när jag kollade upp vilka som varit läsambassadörer tidigare så kände jag ”jag är ju inte en sån, kultur- och litteraturperson. Vet ni vem jag är? Vill ni ha mig?” Kulturrådet sa att de ville ha någonting annorlunda den här gången, någon som kan nå nya målgrupper, och jag skulle tro att jag är den första läsambassadören utan akademisk utbildning. Men när jag fick frågan så började ju idéerna dyka upp, och jag sa att jag vill absolut göra det här, men då kommer jag att göra det på mitt eget sätt.

Och hur är ditt sätt?
– Min idé är att nå ut mycket via ljud och bild, genom till exempel radio- och tv-inslag som jag producerar, genom Instagram, Youtube och andra etablerade kanaler. Istället för att stå på en konferens och prata inför människor som redan läser mycket, så kommer jag att jobba via massmedier och på så vis nå dem som normalt sett inte snackar böcker. Jag kanske besöker en sportprofil eller en programledare och kollar vad de har för böcker i bokhyllan till exempel och gör ett inslag av det.

Varför är detta ett viktigt uppdrag?
– All forskning visar ju att det går allt knackigare med läsningen, och det är en viktig demokratifråga att alla kan ta till sig information. Sedan känns det också viktigt att ge alla chansen att upptäcka läsningen, för det ger så mycket till en som person, och det vill jag unna alla. Det är viktigt att hitta rätt böcker och rätt sammanhang för läsningen för var och en. Bibliotekarier är ju givetvis jätteduktiga på det, men jag tror kanske inte att människor utnyttjar bibliotekariernas kompetens fullt ut.

Vilken är din egen relation till läsning?
– Jag var ingen storläsare i skolan, utan mest en skolkare. Det var faktiskt när jag spelade i rockband i 20-årsåldern och behövde pengar som jag kom i kontakt med läsningen. En kompis kände till en bokhandel som behövde hjälp på lagret, så jag började jobba där och träffade många spännande personer som alla var bokälskare. Där hände någonting med mig, och det blev plötsligt häftigt med böcker. Jag insåg också vilka enorma kunskapsluckor jag hade, men att allt det fanns att hitta i böckerna. Så för mig blev biblioteken ett sätt att täcka upp en massa kunskap som jag saknade, och jag har suttit många timmar på biblioteket i Högdalen. Jag sökte in till en massa utbildningar senare, men när jag inte kom in så beställde jag allt på litteraturlistorna och läste in det själv. Så jag har varit ganska självständig och gått min egen väg.

Juryn har bestått av:
Eli Abadji, informatör och kulturansvarig, IF Metall Västra Skaraborg
Daniel Boyacioglu, poet, musiker
Sofia Gydemo, bibliotekarie, Svenska barnboksinstitutet
Ingrid Källström, bibliotekarie, Myndigheten för tillgängliga medier
Björn Orring, kommunikatör, Svensk biblioteksförening
Daniel Sjölin, författare
Karin Wahlén, kulturcoach, Östersunds FK

Om Läsambassadören på Kulturrådets webbplats (öppnas i nytt fönster)