Förre läsambassadören Johan Anderblad leder årets ceremoni. Prisutdelningen filmas och visas här på webbplatsen den 12 november.

Hur känns det att leda prisutdelningen för Sveriges biblioteks utmärkelser i år?
– Det är såklart en ära att få vara med och dela ut de finaste priser vi har i landet till både författare, illustratörer men framförallt till alla riddare ute på biblioteken som kämpar i den dagliga verksamheten och gör det där lilla extra. Fantastiskt fint att få uppmärksamma detta i denna prisceremoni!

2017–2019 var du Sveriges läsambassadör, och har spenderat en hel del tid på bibliotek runtom i landet. Har du något favoritminne?
– Det roliga med att resa runt till olika bibliotek är att se mångfalden. Biblioteken kan se ytterst olika ut och ha väldigt olika förutsättningar men alla har samma kärna och målsättning. Det blir också tydligt hur viktigt det är med engagerad personal. Och det är ju suveränt att kunna lyfta just detta genom biblioteksföreningens priser.

Prisutdelningen brukar vara ett publikt evenemang, men som allt annat så påverkas den av pandemin och sker i år digitalt. Hur har din egen arbetssituation påverkats?
– Med inställda biblioteksbesök och författarframträdanden under våren hade jag plötsligt inget att skylla på. Nu var det bara att skriva den där kapitelboken för 9–12-åringar som jag så länge velat göra. Genren kallar jag ”motorkrim”: ett krimdrama förlagt i lantlig motormiljö med EPA-traktorer och fyrhjulingar. Och nu är första boken klar och jag skriver på nästa och längtar redan ut till biblioteken för att träffa nya läsare.

Foto: Ulrica Zwenger