Olov Kriström är en av åtta medlemmar som fått Svensk biblioteksförenings resestipendium. Till vardags arbetar han som folkbibliotekarie på ett litet bibliotek på Hisingen i Göteborg, och så mycket som möjligt av sina lediga stunder lägger han på föreningsarbetet i Queerrörelsens Arkiv och Bibliotek ,QRAB.

Olov Kriström ska delta i konferensen ALMS 2019 ”Queering Memory” i Berlin.

– Konferensen är ett fantastiskt tillfälle att ta del av erfarenheter som liknande arkiv och bibliotek har gjort runt om i världen. Dessutom kommer jag att hålla ett kort föredrag om villkoren för oss som arbetar med queer historia. Andra QRAB-medlemmar ska prata om SAQMI, en plattform för svensk queer film och relationen till traditionella ABM-institutioner, säger Olov Kriström.

Vad hoppas du på att få ut av din resa?

– Jag har inte hunnit läsa igenom hela programmet än, men ett huvudfokus ligger som sagt på hur det går att arbeta med tillgänglighet på ett kreativt sätt, vilket känns både viktigt och roligt. Vi har redan gjort ett par utställningar med QRAB, och hoppas kunna arbeta mer just med att presentera våra samlingar på sätt som väcker nyfikenhet för den queera historien. Sedan tycker jag det ska bli intressant att ta del av globala perspektiv – konferensen samlar ju deltagare från i princip hela världen, och det är viktigt att se bortom sin egen horisont.

Hur känns det inför resan?

– Det känns superskoj! Jag har lite stress över att själv hålla föredrag, men som tur är det schemalagt till första dagen, så efter det ska jag bara njuta av att ta in allt annat!

Foto: Mats Råsmark