I augusti hålls IFLA:s årliga konferens WLIC, World Library and Information Congress, i Rotterdam och vår medlem Anya Feltreuter har fått ett stipendium från föreningen för att åka dit.

Det är Feltreuters sjunde konferens, första gången hon var på WLIC var i Columbus 2016. Just nu är Feltreuter ordförande för sektionen Management & Marketing.

– Det känns roligt och jag är väldigt tacksam för möjligheten att delta på dessa konferenser! Denna gången är jag även med och ordnar en satellite, alltså en förkonferens, i Haag på temat ”The Library is open”: creating safe working environments for LGBTQ+ library employees and marketing supportive LGBTQ+ services.

Vad har du för förväntningar på årets konferens?
– Jag ser fram emot givande diskussioner, nya idéer och att träffa nya och gamla bekantskaper! Att få många idéer och tankar som jag kan ta med mig hem till mitt eget bibliotek och min personalgrupp.

Varför vill du gå på WLIC? 
– Konferensen är viktig för det arbete som drivs i sektionerna under resten av året då vi ses digitalt. Att nätverka och skapa relationer under dessa dagar är viktigt för att kunna arbeta tillsammans när vi inte ses fysiskt.

Vad ser du mest fram emot?
Jag ser nog mest fram emot satelliten, även om WLIC såklart också ska bli roligt! HBTQIA+-frågor ligger mig varmt om hjärtat och det känns extra viktigt att driva dessa frågor i en internationell kontext. Att älska den man älskar och vara den man är, som vi i den svenska biblioteksvärlden tycker är självklart och tar för givet, är ju tyvärr inte lika självklart i andra delar av världen.

Är det viktigt att gå på WLIC? Om ja, varför?
– Jag tycker som sagt att konferensen är viktig som avstamp för det arbete vi sedan gör i sektionerna under året. Jag tycker också det är viktigt att bidra till konferensinnehållet och diskussionerna genom att stå upp för de värden biblioteken står för i Sverige, men också för att ta del av andras erfarenheter och idéer som vi kan ta till oss för att förbättra vårt arbete på hemmaplan. Det har varit mycket diskussioner kring IFLA:s struktur och transparens vad gäller beslut. Det är viktiga diskussioner och jag är glad att många personer valt att engagera sig i dem. Jag har följt diskussionerna, men lagt mer fokus på arbetet i sektionen.