Anders Mildner är tillbaka som moderator för Biblioteksdagarna för andra året.
Välkommen tillbaka som moderator under Biblioteksdagarna 2020!
– Tack! Det ska bli väldigt roligt!
Vilket är framgångsreceptet för en bra moderator?
– När jag själv sitter i publiken eller är med som talare eller panelist, uppskattar jag moderatorer som är pålästa, nyfikna och intresserade. Som bryr sig på riktigt och har förberett sig grundligt. Jag tror att man som moderator ska akta sig för att se sig själv som huvudperson – för mig handlar moderatorskapet om att nå konferensens och de enskilda programpunkternas syften. Varför pratar vi om det här? För att kunna nå målen måste man känna till ämnena och hur deltagarna närmar sig dessa, men sedan handlar det faktiskt väldigt mycket om saker som publiken aldrig ser, som att skapa bästa möjliga förutsättningar för att alla deltagare ska känna sig trygga med att stå på scen och prata framför en stor publik. För mig är en bra moderator en person som bryr sig om de människor som ska tala eller medverka. Sedan tycker jag själv om när moderatorn har glädje, humor och publikkontakt. Och håller tiden!
Temat är i år är ”Biblioteket som aktör i det hållbara samhället”. Vad tänker du kring det?
– Jag tycker att det är jättespännande! Jag arbetar på ett mötesbolag som driver flera egna hållbarhetsprojekt och jag är väldigt intresserad av området. Som samhällsfråga är det naturligtvis en av de absolut mest brännande och för mig är det självklart att biblioteken har en roll här. Att utforska vilken roll det bör vara och vilka möjligheter som finns framåt är oerhört intressant.
Vilka är dina bästa tips till konferensbesökare som vill få ut mesta möjliga av sitt konferensbesök?
– Ett tips som jag ofta ger, är att läsa på lite innan – både om ämnena och om talarna. Om du kommer väl förberedd till en konferens, har du väldigt stora möjligheter att få väldigt mycket kunskap med dig hem. Konferenser är fantastiska för kunskapsnätverkande. Man kan tänka att konferensen inte börjar när det ringer in i salongen, utan redan när du i förväg bestämmer dig för några specifika saker som du vill ha ut av den. Du kanske vill komma hem med ett visst antal idéer eller inspirationscase för din egen verksamhet, eller ett gäng kontakter med personer som kan saker du själv inte kan. Eller så vill du bara vara med om en rolig konferens med kloka och intressanta samtal – men även här är det lättare för dig att vara en del av samtalen om du är lite påläst. Jag tror ju att alla människor har något att säga och att alla kan bidra med något till alla diskussioner, men det blir också lite upp till oss själva att faktiskt ge oss in i dem. Sedan tycker jag att det är en bra idé att försöka sammanfatta sina intryck genom att skriva ner vad man varit med om och dela med kolleger och andra efteråt – gärna öppet i sociala medier, så att andra kan bygga vidare på tankarna.
Foto: Jesper Berg