I skuggan av det fasansfulla som pågår i Ukraina och Gaza, och det mänskliga lidandet som kommer därav, pågår en annan förödelse – en systematisk förstörelse av kulturarv. Det skriver Silvia Ernhagen, generalsekreterare Svensk biblioteksförening, Grethe Rottböll, ordförande Sveriges författarförbund och Gunnar Ardelius, generalsekreterare Sveriges Museer, i en debattartikel i Aftonbladet.

Att kulturell infrastruktur blir måltavlor i krig är inte bara skamligt och rättsvidrigt, utan också helt förödande för kulturen och människors identitet.

Den israeliska arméns massiva bombningar av Gaza har ödelagt stora bostadsområden, men även bibliotek, arkiv och museer har bombats sönder.

I en preliminär sammanställning från slutet av januari uppskattas det att nio bibliotek i Gaza helt har förstörts, däribland Diana Tamari Sabbagh-biblioteket som hade tiotusentals böcker i sina samlingar. Även Omarimoskén, byggd på 600-talet, och dess bibliotek har förstörts. I moskéns samlingar fanns manuskript från 1300-talet. I Ukraina rapporterade man redan förra sommaren att över 600 bibliotek har förstörts av Ryssland sedan krigets början 2022. Bland dessa finns Donetsks barnlitteraturbibliotek och ungdomsbiblioteket i Tjernihiv. Det har också rapporterats att ryska trupper har beslagtagit och förstört ukrainsk litteratur i de ockuperade områdena.

Läs hela debattartikeln här.